x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Europa aduce un omagiu fostului cancelar german Helmut Kohl

Europa aduce un omagiu fostului cancelar german Helmut Kohl

01 Iul 2017   •   14:10
Europa aduce un omagiu fostului cancelar german Helmut Kohl

Circa douăzeci de şefi de stat şi de guvern, un fost suveran şi mai multe sute de personalităţi asistau sâmbătă la o ceremonie de omagiere a fostului cancelar german Helmut Kohl în hemiciclul Parlamentului European din Strasbourg, relatează AFP. 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Helmut Kohl acoperit cu drapelul european şi purtat de către opt militari germani a fost instalat pe un catafalc ridicat în hemiciclu pentru această ceremonie, fără precedent în Uniunea Europeană. 

Trei coroane de flori au fost aşezate în faţa catafalcului: una în culorile drapelului Republicii Federale Germania, alta în numele Uniunii Europene şi cea de-a treia în numele soţiei sale, cu inscripţia 'In Liebe, deine Maike'. 

''Helmut Kohl era un adevărat european şi un prieten. Europa îi datorează mult'', a subliniat, înainte de ceremonie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 

Helmut Kohl, părintele unificării germane, arhitect al extinderii UE şi promotor al prieteniei franco-germane, a decedat pe 16 iunie, la vârsta de 87 de ani. El a fost cancelar timp de şaisprezece ani, din 1982 până în 1998, şi ''moştenirea sa pentru Europa este enormă'', a mai spus Juncker, precizând că va lua cuvântul în cadrul ceremoniei ''ca prieten, nu ca lider''. 

Este pentru prima dată în istoria sa când UE organizează o astfel de ceremonie, în care i se aduce un omagiu unuia dintre cei trei lideri declaraţi ''cetăţeni de onoare ai Europei'' , a subliniat Juncker, iniţiatorul acestui eveniment. Ceilalţi doi sunt francezii Jean Monet, decedat în 1979, şi Jacques Delors, în vârstă de 91 de ani. Mulţi dintre liderii care l-au cunoscut pe Kohl, printre care Jacques Delors, Valery Giscard d'Estaing, Jacques Chirac şi Mihail Gorbaciov, nu au putut veni la Strasbourg din motive de sănătate. 

Şaptesprezece lideri europeni erau prezenţi, inclusiv premierul britanic Theresa May. Spania era reprezentată de fostul suveran Juan Carlos şi de fostul şef de guvern Felipe Gonzalez, Italia de fostul preşedinte al Comisiei Europene şi fost şef al guvernului Romano Prodi, iar Portugalia de Jose Manuel Barroso, fost preşedinte al Comisiei Europene şi fost prim-ministru. 

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a mers la Strasbourg cu fostul preşedinte Nicolas Sarkozy şi l-a invitat să ia loc la tribună la intrarea în Parlamentul European pentru o fotografie cu preşedinţii celor trei instituţii europene care îi întâmpinau pe invitaţi. 

Opt invitaţi se vor exprima în cursul ceremoniei: preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Apoi, ''la cererea văduvei'' fostului cancelar, vor fi aduse omagii din partea fostului premier spaniol Felipe Gonzalez, a fostului preşedinte american Bill Clinton şi a premierului rus Dmitri Medvedev.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, apoi cancelarul german, Angela Merkel, vor rosti ultimele două alocuţiuni.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: helmut kohl omagiu europa