x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eurovision 2019. Când are loc finala Selecției Naționale

Eurovision 2019. Când are loc finala Selecției Naționale

13 Dec 2018   •   16:13
Eurovision 2019. Când are loc finala Selecției Naționale

Un număr de 126 de piese concurează în preselecţia naţională pentru concursul Eurovision 2019, cu 70% mai multe decât la ediţia precedentă, iar materialele au fost transmise exclusiv online, o premieră în istoria participării României în competiţia muzicală, potrivit unui comunicat.

Marea finală a selecţiei naţionale va avea loc în luna februarie, în Bucureşti şi artişti consacraţi şi debutanţi, din România şi din străinătate, au răspuns anunţului lansat de TVR pentru participarea la Eurovision 2019.

Sub sloganul "Împlineşte visul!", echipa Eurovision România a lansat înscrierile pe 9 noiembrie, urmând ca juriul de preselecţie să aleagă cel mult 24 de piese pentru etapele următoare ale selecţiei naţionale.

Regizori muzicali, oameni de radio, de televiziune şi alţi specialişti vor asculta cele 126 de piese înscrise şi vor decide care intră în selecţia naţională.

Conform calendarului pentru desfăşurarea selecţiei, etapa de preselecţie se desfăşoară între 11 şi 20 decembrie. Semifinalele vor avea loc în ianuarie - februarie 2019.

Marea finală va avea loc în Bucureşti pe 20 februarie.

În premieră, selecţia naţională va avea un juriu naţional pentru semifinale şi unul internaţional, pentru finala competiţiei, anunţă organizatorii.

O altă noutate a ediţiei din acest an este modul în care telespectatorii participă la alegerea reprezentantului României la Eurovision. În fiecare semifinală, juriul naţional va califica cel mult cinci piese, iar telespectatorii, câte una. În urma jurizării şi televotului, cel mult 12 piese vor merge în finală. În ultima fază a selecţiei naţionale, reprezentantul României va fi decis de juriul internaţional şi telespectatori, punctajul acordat de telespectori având ponderea punctajului acordat de un jurat.

În calitate de organizator, TVR îşi rezervă opţiunea de a oferi câte un "wild card" în fiecare etapă a selecţiei, fără ca exercitarea acestui drept să conducă la diminuarea numărului de piese calificate prin jurizare sau, după caz, prin televot.

Sub sloganul "Dare to dream", Eurovision Song Contest 2019 va avea loc la Tel Aviv, cu semifinalele pe 14 şi 16 mai şi finala pe 18 mai. La ediţia cu numărul 64 a competiţiei muzicale, alături de România s-au mai înscris 41 de ţări: Albania, Armenia, Austria, Australia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina şi Marea Britanie.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de reprezentanta Israelului, Netta, cu piesa "Toy".

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan. Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Ediţia precedentă a concursului a avut loc la Lisabona, iar România a fost reprezentantă de trupa The Humans, care a participat cu piesa "Goodbye".

×
Subiecte în articol: eurovision 2019