x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Evacuati din blocul care se prabuseste

Evacuati din blocul care se prabuseste

03 Dec 2004   •   00:00

Pentru 20 de familii din Galati, Sarbatorile de iarna nu reprezinta nici un motiv de bucurie. Dupa o viata petrecuta in Tiglina I, 49 de proprietari au fost evacuati ieri din apartamente, din cauza ca blocul in care locuiesc se poate prabusi in orice moment.


ERIK HOOSZ

Click pentru a mari imaginea
LACRIMI. In fata blocului C20 din cartierul galatean Tiglina I, ieri era o atmosfera dezolanta: oamenii isi incarcau in camioane agoniseala de-o viata. Doar o batrana de 70 de ani, bolnava, n-a vrut sa-si paraseasca apartamentul
Specialistii in constructii sustin ca blocul C 20 din Tiglina I - unul din cartierele "bune" ale orasului - are o vechime de peste 40 de ani si a fost construit fara subsol.

CRAPATURI. Astfel, infiltratiile de apa au dus in timp la aparitia in casele oamenilor a unor crapaturi in pereti. "Situatia blocului C 20 a inceput sa fie monitorizata inca din luna februarie, cand in imobil au aparut niste fisuri foarte mari. Fenomenul s-a acutizat din cauza infiltratiilor de apa aparute in urma defectiunii unei conducte subterane de furnizare a agentului termic", a precizat prefectul de Galati, Marius Gerard Necula.

Se pare ca numarul celor evacuati va creste in urmatoarele zile, deoarece se pune problema evacuarii locatarilor si de la celelalte scari ale blocului. Deocamdata, decizia autoritatilor locale a fost de a muta doar cele 20 de familii ce locuiesc la scara 2. "In momentul in care se va consolida blocul, se va pune problema evacuarii tuturor celor care locuiesc in blocul C 20", a declarat seful Protectiei Civile Galati, colonel Constantin Ene.

Click pentru a mari imaginea
CRATERE. Prin cr`p`turile zidurilor ]i intr` lejer m~na

CU CHIRIE. Municipalitatea galateana a luat hotararea de a inchiria, de pe piata imobiliara, apartamente pentru cazarea, pe urmatoarele sase luni, a celor 20 de familii evacuate ieri din bloc. La un pret mediu de 100 de euro pe luna, cat costa la ora actuala inchirierea unui apartament cu doua camere in Galati, se pare ca municipalitatea va plati, pentru cele sase luni, apoape 12.000 de euro. Inspectia de Stat in Constructii a dispus interzicerea exploatarii blocului si sistarea furnizarii agentului termic si a gazului metan. In plina iarna, cele 20 de familii vor fi nevoite sa-si adune mobila si celelalte obiecte casnice si sa devina "nomade", pentru ca lucrarile de consolidare a blocului ar putea dura pana la doi ani.

.

.

BRASOV
Drama de la Galati pare ca se repeta, in alte coordonate insa, si la Brasov. Nu mai putin de 70 de familii risca sa-si petreaca Sarbatorile in strada, pentru ca intreprinderea la care au lucrat a castigat, in justitie, dreptul asupra caselor in care locuiesc. Familiile din blocul de pe Strada de Mijloc au primit apartamentele in 1994. Blocul fusese construit pentru angajatii FARTEC. Insa, in 1996, societatea s-a privatizat, iar noul actionar majoritar a decis ca blocul cu pricina reprezinta o proprietate privata si urmeaza sa fie folosit in alte scopuri decat cel al unor locuinte de serviciu. S-a decis ca, intr-un termen stabilit, angajatii sa paraseasca locuintele. Cei care nu erau cooperanti au fost amenintati cu demiterea. Lucru care, de altfel, s-a si intamplat, pe motiv ca se desfiintau posturile. Cei care nu au vrut sa plece din apartamente au fost trimisi in judecata, iar societatea a castigat. Locatarii - intre care si 60 de copii - vor fi nevoiti sa-si paraseaca locuintele pana la 13 decembrie.
×
Subiecte în articol: observator blocul