x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Subiectele la proba de limba română

EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Subiectele la proba de limba română

25 Iun 2013   •   08:16
EVALUARE NAŢIONALĂ 2013. Subiectele la proba de limba română
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images
UPDATE 10:40 - La subiectul 1, elevii au primit un fragment din Alexandru Vlahuţă - "Din durerile lumii", pornind de la care au avut de îndeplinit mai multe cerinţe.

Prima dintre acestea a constat în găsirea de antonime pentru cuvintele "sărac", "mari" şi "bucurie". Apoi, elevii au trebuit să explice rolul virgulei în secvenţa de text "cu inima plină de dor, de bucurie şi de nerăbdare".

Cerinţa a treia a constatat în transcrierea din text a două cuvinte sau grupuri de cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acţiunea. La a patra cerinţă, elevii au avut de menţionat două trăsături ale genului epic prezente în text, iar apoi au trebuit să prezinte în trei-cinci rânduri semnificaţia unei secvenţe din text. Tot la subiectul 1, elevilor li s-a cerut să redacteze o compunere de 15-25 de rânduri în care să evidenţieze trăsăturile unui personaj din fragmentul dat.

La al doilea subiect, cerinţele au avut ca punct de plecare un text de 12 rânduri de pe site-ul www.eucitesc.ro. Cerinţele au presupus, printre altele, formularea unor enunţuri legate de acest text, menţionarea valorii morfologice a unor cuvinte şi a funcţiei sintactice a altora şi construirea unei fraze alcătuite din două propoziţi dintre care una să fie o predicativă introdusă prin adverbul relativ "cum". Subiectul 2 a avut şi o cerinţă constând în redactarea unei compuneri de 10-15 rânduri în care să se prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unui concurs.

---------------------------------------------------------

Absolvenţii de clasa a VIII-a vor susţine marţi prima probă a evaluării naţionale - cea la limba română, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine miercuri evaluarea la limba maternă.

Examenele din cadrul Evaluării Naţionale încep la ora 9:00, când se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se sustine proba. Elevii trebuie să intre  în săli cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoara probele scrise.
Fiecare sală de sală va fi supravegheată video. De asemenea, supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi profesori de altă specializare decât cea corespunzatoare disciplinei la care se susţine proba.

Metodologia de la EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 precizează că elevii surprinşi având asupra lor manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, alte materiale sau instrumente care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinşi copiind în timpul desfăşurării Evaluării Naţionale, comunicâand cu ceilalti elevi sau comiţând alte fapte menite să le favorizeze rezolvarea subiectelor, primesc nota 1 (unu) la lucrarea respectivă; tentativa de fraudăa se pedepseşte în acelasi mod. În situaţia în care frauda este dovedită după evaluarea lucrării, nota obţinută prin frauda se anulează şi se înlocuieşte cu nota 1.

Se interzice colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la elevi, de la părinţii acestora sau de la orice persoana care are rude în rândul elevilor, fonduri care au ca destinaţie asigurarea meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din unităţile de învăţământ sau din centrele zonale de evaluare.
Ministerul Educaţiei a publicat modele de subiecte pe care elevii le pot primi la matematică şi la limba română.

Calendar Evaluarea Nationala 2013 pentru absolvenţii de clasa a VIII-a

14 iunie             Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

17-19 iunie        Înscrierea la Evaluarea Naţională

25 iunie             Limba şi literatura româna - proba scrisă

26 iunie             Limba şi literatura maternă - proba scrisa

27 iunie             Matematica - proba scrisa

29 iunie             Afişarea rezultatelor (pâna la ora 16)

29 iunie             Depunerea contestaţiilor (orele 16 - 20)

30 iunie - 2 iulie   Rezolvarea contestaţiilor

3 iulie                Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

×