x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Evaziune de 54 milioane lei cu mărfuri vândute în complexul Dragonul Roşu

Evaziune de 54 milioane lei cu mărfuri vândute în complexul Dragonul Roşu

26 Noi 2015   •   14:57
Evaziune de 54 milioane lei cu mărfuri vândute în complexul Dragonul Roşu

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat joi 64 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Brăila, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări conduse de un român şi doi chinezi, specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani, prin vânzarea de articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte în complexuri comerciale din Capitală, printre care şi "Dragonul Roşu".

Potrivit unui comunicat al DIICOT, un român şi doi cetăţeni chinezi au constituit un grup infracţional organizat la care au aderat 15 suspecţi, români, turci şi chinezi, având ca obiect realizarea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata TVA şi a impozitului pe profit.

Procurorii susţin că mecanismul infracţional a fost constituit în beneficiul unor comercianţi de cetăţenie chineză, care îşi desfăşoară activitatea prin societăţi cu puncte de lucru în complexuri comerciale de pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov.

Marfa provenea din China, însă articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte erau importate în România prin Turcia de către doi cetăţeni chinezi.

Anchetatorii au constatat că reţeaua proceda sistematic la subevaluarea în vamă a produselor, declarând aproximativ 40-45% din valoarea reală, cuantum pentru care comercianţii achitau taxe vamale şi TVA. Restul banilor, până la concurenţa reală a valorii mărfurilor, erau expatriaţi cash, de regulă în Turcia, prin intermediul unor cetăţeni turci.

Mărfurile erau transportate de la biroul vamal de intrare, unde erau efectuate formalităţile, în depozite situate pe raza municipiului Bucureşti, de unde erau distribuite ulterior unor societăţi comerciale cu acţionariat chinez.

Pe traseul scriptic al mărfurilor, de la momentul importului şi până la beneficiarii reali (mai exact în materie contabilă şi fiscală), au fost interpuse o serie de societăţi de tip "fantomă", care au sediul atât în România, cât şi în Bulgaria şi care erau controlate de către un membru al grupării, prin intermediul unor persoane interpuse.

Respectivele societăţi erau folosite pentru a disimula realitatea comercială prin intermediul unor tranzacţii fără bază faptică în realitate şi fără un scop economic, pentru a creşte în mod artificial preţurile de vânzare.

Odată ce preţul era crescut până la valoarea de piaţă, mărfurile erau transferate la nivel declarativ societăţilor controlate de către doi cetăţeni chinezi, societăţi cu puncte de lucru în complexul comercial Dragonul Roşu sau în alte complexuri comerciale din Capitală şi Ilfov.

Ulterior, membrii grupării înregistrau în contabilitate facturi de achiziţie la preţuri mai mari decât cele reale, evidenţiind în mod nelegal TVA deductibilă şi diminuându-şi fără drept baza impozabilă la calculul impozitului pe profit.

Procurorii DIICOT mai arată că, în urma cercetărilor, s-a constatat că circuitul era structurat în trei paliere. Astfel, palierul importatorilor era compus din societăţi comerciale utilizate pentru efectuarea importurilor. Societăţile din această categorie au, de regulă, sedii sociale în apartamente situate în imobile pentru locuit, nu funcţionează la sediul social, nu deţin puncte de lucru, sunt controlate în realitate de alte persoane decât organele statutare ce figurează în actele constitutive, iar pe conturile bancare sunt împuternicite persoane controlate de către membrii grupării şi care fie nu au legătură cu activitatea respectivei societăţi, fie figurează ca simpli angajaţi, fiind creată astfel o aparenţă de legalitate a întregii operaţiuni.

Rolul societăţilor respective era acela de a importa în România mărfuri generale (articole de încălţăminte şi îmbrăcăminte) originare din China.

Activităţile de import debutează cu realizarea unui import iniţial în Turcia realizat pe cale maritimă, urmat de exportul către România, prin utilizarea transportului rutier şi direcţionarea mărfurilor către birouri vamale de interior (îndeosebi Bucureşti şi, mai recent, Brăila).

După definitivarea importului, mărfurile erau transmise scriptic prin intermediul unor operaţiuni comerciale fictive societăţilor cuprinse în palierul următor.

Palierul intermediarilor era compus din societăţi comerciale utilizate în principal pentru creşterea succesivă şi continuă a preţurilor de comercializare a bunurilor importate la valori subevaluate prin intermediul unor operaţiuni fictive, astfel încât bunurile să fie în final comercializate la nivel declarativ beneficiarilor finali la valoarea lor reală.

Palierul beneficiarilor reali era constituit din societăţi comerciale cu acţionariat preponderent chinez şi care deţin puncte de lucru în complexul comercial Dragonul Roşu sau în alte complexuri comerciale de pe raza municipiului Bucureşti.

Astfel, după ce bunurile importate erau tranzacţionate fictiv în mod succesiv şi repetat între societăţile ce compun palierul intermediarilor, preţurile fiind astfel ridicate, marfa era comercializată la nivel declarativ beneficiarilor finali ai mărfurilor, care ulterior o comercializau în sistem angro sau en detail.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat până în prezent este de 54.388.237 lei.

Cu ocazia percheziţiilor au fost identificate 10 autotrenuri care conţineau obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul BCCO Bucureşti, BCCO Ploieşti, BCCO Constanţa şi SCCO Brăila şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei, cu suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

De asemenea, acţiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcţiei Generale de Luptă Antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

×
Subiecte în articol: dragonul rosu evaziune fiscala