x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eveniment in Central Park - Ritual popular romănesc la ONU

Eveniment in Central Park - Ritual popular romănesc la ONU

de Andrei Badin    |    24 Sep 2007   •   00:00

Sămbătă, artista americană de origine romănă Lia Lungu a prezentat la concertul din Central Park, New York, prilejuit de deschiderea sesiunii de toamnă a ONU, spectacolul despre tradiţia naşterii la romăni, organizat anual de Ziua Naţiunilor Unite pentru Pace.


VIGIL FOR ECOLOGY AND PEACE.
Este spectacolul care deschide Sesiunea ONU de toamnă de la New York. Este prilejuit de sărbătorirea Zilei Naţiunilor Unite pentru Pace. Are loc in fiecare an in Bandshell, cea mai prestigioasă scenă de spectacole din Central Park. Este un spectacol care se desfăşoară de-a lungul intregii zile, incepănd cu ora 11:30 pănă la 6:00 seara. Are un ceremonial special de deschidere cu parada naţiunilor, unde sunt prezenţi reprezentaţii diplomatici. Cuvăntul de salut la spectacol a fost rostit de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Spectacolul reuneşte artişti prestigioşi din America sau din lume, anul trecut a fost prezent Sean Lennon.


LEAGĂNUL PRUNCULUI. Lia Lungu a declarat in exclusivitate pentru Jurnalul Naţional: "Eu am fost invitată pentru a cincea oară in acest spectacol. Pentru mine este o recunoaştere atăt a folclorului romănesc, pe care il port prin lumile americane de peste 12 ani, dar mai cu seamă este o recunoaştere a activităţii mele. Pentru acest an am pregătit un moment din ritualul de naştere: «Căntec de leagăn», «Descăntec de noroc» şi «Jocul pruncului». Voi avea cu mine, purtăndu-l in spate, leagănul in care romănca din Banat işi creşte pruncul".


Vineri, Lia a fost invitată la un interviu in direct la New Room de către Paul Sladkul, cel care a prezentat spectacolul. In Romănia, Lia Lungu a făcut parte din Ansamblul Banatul şi a căntat la Opera Naţională din Timişoara. Are şapte albume editate de Electrecord. In Statele Unite a căntat, printre altele, la Lincoln Center, prima oară in 1996, şi unde va ţine un spectacol in această toamnă.

×
Subiecte în articol: observator