x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Evreii cer Academiei Române schimbarea definiţiei cuvântului “jidan” din DEX

Evreii cer Academiei Române schimbarea definiţiei cuvântului “jidan” din DEX

08 Aug 2011   •   14:50
Evreii cer Academiei Române schimbarea definiţiei cuvântului “jidan” din DEX

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului a solicitat Academiei Romane sa schimbe definitia cuvantului “jidan' din dictionar si sa specifice clar ca este vorba de un cuvant periorativ.

“Academia Romana a luat acest cuvant anti-semit si l-a transformat intr-unul legitim. Dictionarul precizeaza ca termenul este unul colocvial, dar omite sa spuna ca are intelesuri profund anti-semite. Este cuvantul pe care il auzeau evreii cand erau urcati in ternurile mortii', a declarat directorul Centrului, Maximilian Katz, pentru Associated Press.

Katz a adaugat ca termenul este frecvent utilizat pe forumurile online ale publicatiilor romanesti. “Asistam la o drastica crestere a incercarilor de a arunca vina asupra evreilor pentru criza mondiala, pe internet', a spus Katz.

Acesta a adaugat ca mentinerea sensului de “colocvial' al cuvantului poate genera confuzii, mai ales ca multi romani folosesc cuvantul “jidan', chiar daca nu sunt anti-semiti.

Academia Romana a mai primit in februarie o cerere similara din partea organizatiilor de romi, care s-au plans ca la definitia cuvantului “tigan' din dictionar este apare explicatia “Epitet dat unei persoane cu apucaturi rele'.

Scrisoarea a fost trimisa si presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Ferenc Asztalos, care a declarat ca cererea Centrului este intemeiata.

“Oamenii trebuie sa inteleaga cuvantul in sensul sau real, care este peiorativ si rasist, atat fata de evrei, cat si fata de tigani', a declarat acesta.

×