x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EXCLUSIV Dosarul “Poli Timişoara”, bombă cu ceas pentru Finanţele Timiş. Mai mulţi angajaţi se aşteaptă să fie arestaţi iar alţii ameninţă cu sinuciderea

EXCLUSIV Dosarul “Poli Timişoara”, bombă cu ceas pentru Finanţele Timiş. Mai mulţi angajaţi se aşteaptă să fie arestaţi iar alţii ameninţă cu sinuciderea

de Mircea Opris    |    03 Aug 2011   •   12:45
EXCLUSIV Dosarul “Poli Timişoara”, bombă cu ceas pentru Finanţele Timiş. Mai mulţi angajaţi  se aşteaptă să fie arestaţi iar alţii ameninţă cu sinuciderea

Scandalul evaziunii fiscale practicate de catre Marian Iancu, care a dus la retrogradarea echipei de fotbal Poli Timisoara ia amploare si se muta din mediile fotbalistice la Directia Generala a Finantelor Publice Timis. Evident, totul via Bucuresti, prin intermediul fostului adjunct de la finantele timisene, Doru Dudas, detasat de mai bine de doi ani la Ministerul de Finante.

Foarte multi angajati ai DGFP Timis se tem ca ar putea fi victima unor controale sau arestari iar altii ameninta cu sinuciderea, toate din cauza dosarului care priveste ingineriile financiare ale lui Marian Iancu, dosar de control oprit la interventia presedintelui CJ Timis Constantin Ostaficiuc cu complicitatea unor finantisti din Timisoara si Bucuresti.

Inca din anul 2009, Directia Finantelor Publice Timis a declansat un control la firmele lui Marian Iancu, care viza si modul in care autoritatile timisene au aprobat finantari de milioane de euro catre club. Si la DNA exista mai multe dosare deschise pe aceasta tema. Controalele declansate de catre inspectorii fiscali inca din noiembrie 2009 au fost oprite. Surse din cadrul Finantelor Timis ne-au declarat ca la acel moment controalele au fost stopate la interventia lui Constantin Ostaficiuc, presedinte al CJ Timis si presedinte al filialei PDL Timis. Conform acelorasi surse, inspectorul fiscal Gheorghe Daia, care la acel moment conducea Directia de Control de la Finante, a fost schimbat din functie, la presiunea lui Ostaficiuc, tocmai pentru ca ar fi refuzat sa suspende controalele la firmele lui Iancu. Ostaficiuc neaga aceste acuzatii.

Revolta si disperare la Finante

Angajatii DGFP Timis au intrat in panica dupa ce in institutie a inceput un adevarat razboi vizavi de dosarele care au dosite. Gasirea vinovatilor s-a transformat in vanatoare de vrajitoare, astfel ca mai multi finantisti s-au speriat de eventualele repercusiuni, fostii sefi vinovati incercand acum sa scoata cu mana subalternilor castana fierbinte lasata de Iancu. Astfel, Mircea Calin, actualul director al Directiei Generale a Finantelor Publice Timis va fi schimbat din functie, asupra sa planand suspiciunea ca ar fi contribuit la musamalizarea controalelor. Aceleasi suspiciuni apar si in cazul altor fosti sefi de servicii din institutie. Asta spre disperarea angajatilor. Acestora le este frica sa vorbeasca public despre teroarea la care sunt supusi de cand a izbuncit scandalul. Totusi, intr-un email trimis pe adresa Jurnalului National, a carui veridicitate a fost confirmata de mai multi anagajati de la finante, acestia descriu atmosfera si starea de fapt de acolo.

Iata continutul mesajului trimis catre redactie:

"Domnule XXXX, sintem colegi si prieteni cu seful admnistratiei Mircea Simeria, un om corect si bine pregatit, care azi este convins sa-si puna streangul la gat. Asta din cauza scandalului POLI TIMISOARA, este fortat sa accepte matrapazlacurile pres. CJT care prin directoarea Ionescu il forteaza sa semneze ilegalitati grase in ceea ce priveste ridicarea sechestrului de pe jucatorii lui POLI, care ATENTIE sunt inregistrati in contabilitatea societatii cu valoare ZERO, iar IANCU sa-i vanda sau sa-i "imprumute' cu sume derizorii pe hartie si diferente substantiale la agentii de transfer (care sunt tot ale lor), chipurile ca sa reuseasca si statul sa mai ia "ceva bani' in contul datoriei la buget (taxe si impozite neplatite ani de zile!).

Nu stim ce sa mai facem, cu cine sa vorbim. Stiti prea bine ca Blejnar si Ostaficiuc sint mina in mina, ne ameninta ca ne da afara daca vorbim despre ce se intampla cu POLI. Am dat in copie o adresa la sport.ro si am publicat-o. Azi am fost amenintati cu totii de doamna Ionescu ca ne da pe mina procuraturii. Colegul nostrum vrea sa-si puna capat zilelor, ce e de facut? Chiar nimeni nu este interest de magaria POLI? Mircea Calin va fi inlocuit cu dna Ionescu taman pt smecheria POLI!

Poate nu va interesaza pe dvs, rugati pe altcineva sa faca o investigatie, poate cineva care cunoaste lumea fotbalului deoarece atunci cind se va afla de smecherie bineinteles tot Timisoara va plati. Sau mai bine sa-i lasam in pace sa ne vedem de "treaba'?
Va multumim, sa stiti ca multi dintre noi ne agitam sa nu lasam caracatita sa ne asfixieze.'

Sub protectia anonimatului, mai multi lucratori si sefi de servicii de la finantele timisorene ne-au confirmat autenticitatea mesajului si a faptelor descrise.

Oamenii din umbra

Doua personaje se contureaza in acest scandal. Gabriela Ionescu, director coordonator adjunct la Directia Generala a Finantelor Publice Timis. Aceasta este cunoscuta dintr-un dosar instrumentat de catre DIICOT in anul 2008. Dosarul se refera la politistul timisean Alin Panduru, trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie pentru ca a primit de la un om de afaceri, pentru a-l scapa de un dosar, cipuri de memorie pentru calculator, doua plasme TV, aparatura pentru bucatarie si mobila, toate in valoare de peste 7.500 de euro. In acest dosar exista o declaratie care se refera la faptul ca Gabriela Ionescu ar fi primit o "atentie' de 12 mii de euro. Dincolo de declaratia de la dosar, Gabriela Ionescu a scapat cu fata curata.

Celalalt personaj este fostul director adjunct al finantelor timisene, Doru Dudas, actualmente angajat in ministerul de finante, la Bucuresti. Mai multe persoane care lucreaza la DGFP Timis au declarat ca Doru Dudas este cel care l-a ajutat pe Constantin Ostaficiuc, din pozitia detinuta la Bucuresti, sa stopeze controalele fiscului la firmele lui Iancu. Mai mult, surse din ANAF, au confirmat ca Doru Dudas se va intoarce la Timisoara, unde va ocupa, cel mai probabil functia de director general sau adjunct al viitoarei Directie Regionala de Finante, structura interjudeteana ce urmeaza a fi creata.

De numele lui Dudas se leaga cel putin doua episoade scandaloase. Astfel, pe 6 iulie 2009, Doru Dudas, deja director general al Directiei de Reglementare a Colectarii Creantelor Bugetare din cadrul ANAF, a fost prins baut la volan, in Timisoara, intr-o actiune a Politiei Rutiere Timis.

Surse judiciare au sustinut ca directorul de la ANAF are intocmit un dosar penal pe numele lui pentru conducere sub influenta alcoolului, cu o alcolemie de peste 1,4 la mie. Directorul Dudas a declarat ca isi recunoaste greseala dar ca nu este de acord cu valoarea de 1,4 la mie a alcoolemiei, care ar fi fost de numai 0,51 la mie. Important este ca nici pana in acest moment, dupa doi ani, nici procurorii si nici politistii de la IJP Timis nu pot spune unde si in ce stadiu se afla dosarul penal.

Insa numele lui Doru Dudas este direct legat de Poli Timisoara prin faptul ca fiul sau, Alexandru, este titular la echipa a doua a clubului, inca din anul 2007. "La Finante exista docuemnte care atesta ca fiul lui Doru Dudas a primit, ca si fotbalist la clubul Poli Timisoara, suma de 6 mii de euro pe luna. Exista state de plata care se pot verifica. De aici se pot face legaturile privind stoparea controalelor si de ce se arunca vina asupra unora mai mici care au semnat la ordinul sefilor', a declarat un fost angajat cu functie de conducere din cadrul DGFP Timis. Contactat telefonic, Doru Dudas a recunsocut ca fiul sau joaca si este legitimat si acum la Poli Timisoara, dar ca nu are un astfel de venit. "Sase mii de euro? Nici intr-un caz. Nu era rau daca avea un asemenea salar. A fost la echipa a doua la Poli unde e si acuma. A avut o perioada de vreo 7 sau 8 luni cand au modificat ei salariile si a avut doua mii pe luna si acuma, de un an jumate, are o mie pe luna. In fotbal astia vorbesc numai de euro', a declarat Doru Dudas, director general al Directiei de Reglementare a Colectarii Creantelor Bugetare din cadrul ANAF.

×