x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EXCLUSIV! Falimentul TVR: Lăzescu, dat în gât că a REFUZAT să plătească CAS la Stat

EXCLUSIV! Falimentul TVR: Lăzescu, dat în gât că a REFUZAT să plătească CAS la Stat

25 Mai 2012   •   14:16
EXCLUSIV! Falimentul TVR: Lăzescu, dat în gât că a REFUZAT să plătească CAS la Stat

Consiliul de Administratie al SRTV a fost instintat marti, 22 mai 2012, ca institutiei i-au fost blocate toate conturile de catre ANAF, pentru neplata taxelor si impozitelor!

Mai mult, membrii CA au aflat cu aceasta ocazie ca presedintele–director general Alexandru Lazescu nu a autorizat plata CAS in ultimii doi ani, de cand a preluat conducerea SRTV. Fapta, de o gravitate fara precedent, din registrul penal, vine sa se adauge multor altor derapaje si acte de coruptie savarsite de acelasi PDG, semnalate de-a lungul timpului de catre diversi membri ai CA comisiilor de Cultura din Parlamentul Romaniei, cat si de catre mass media.

Situatia SRTV, dupa doi ani de la preluarea de catre Alexandru Lazescu a functiei de presedinte-director general, se poate rezuma simplu si trist: falimentara, obedienta politic, neprofesionista, intr-un cuvant, dezastruoasa.

Despre neprofesionalism, hotie sau prostie

Joi, 24 mai 2012, presedintele - director general a organizat o pseudoconferinta de presa, unde au fost invitati doar jurnalisti si reprezentanti ai unor ONG, alesi “pe spranceana', conferinta in care Alexandru Lazescu a acuzat Consiliul de Administratie ca apara interese partinice si ca blocarea conturilor SRTV este rezultatul unei actiuni politice. Cu alte cuvinte, Lazescu incearca acum, cand i s-au descoperit matrapazlacurile, sa transfere intreaga responsabilitate asupra CA, ignorat si mintit de catre el in toata aceasta perioada!

In aceste conditii, noi, semnatarii acestei scrisori, va informam cum s-au cheltuit unele sume din banii publici in SRTV in ultimii doi ani, fiind convinsi ca inca nu cunoastem nici noi toate cheltuielile facute de catre PDG Lazescu, de multe ori, prin eludarea legii.

Emisiunea “Intrecerea anilor' a costat 25.000 euro/editie, dupa o licitatie trucata, in care programul a fost oferit unei firme care nu exista la data organizarii licitatiei.

Fericita firma castigatoare se numea SC Iedera Show SRL, iar in spatele ei se afla Mircea Radu, amicul si protejatul d-lui Alexandru Lazescu. Dupa ce mai multi membri ai CA au sesizat Comisiile de Cultura din Parlamentul Romaniei, domnul Lazescu a renuntat la Iedera Show SRL, dar a angajat in SRTV intreaga echipa a firmei cu pricina, pe salarii nete cuprinse intre 4000-9000 lei. Pentru Mircea Radu s-a trucat chiar si un concurs in redactia pentru Minoritati, cu care, evident, nu avea nici in clin, nici in maneca si de unde a fost rapid transferat la redactia de Divertisment si, apoi, la Stiri, cu incalcarea tuturor normelor si procedurilor interne! Emisiunea care a nascut atatea tensiuni in randul CA a avut 31 de editii, iar costurile ei s-au ridicat la 750.000 de euro, pentru o audienta care a plasat TVR pe locul 5-6 in slotul orar al zilelor respective.

Emisiunea “Fabrica de staruri' - gaura de 500.000 de euro

Domnul Lazescu, asistat de eternul sau partener, Dan Radu – alaturi de care a falimentat in anii trecuti mai multe publicatii si/sau institutii – teleportat ca mare director peste tot si toate in SRTV in urma unui alt simulacru de concurs, a prezentat in CA un proiect de divertisment despre care care a sustinut ca nu costa nimic, marturie stand stenogramele si inregistrarile sedintei de CA in care a prezentat proiectul. Costurile ar fi trebuit sa fie sustinute din publicitate. Rezultatul ? O alta gaura. De data aceasta de 500.000 de euro!

TVR INFO – Costuri: 100.000 de euro salarii pe luna si 1.500.000 lei pe an doar pentru productie

O inventie a d-lui Lazescu, despre care nu a suflat o vorba in CA, pana in ultima clipa. A schimbat un director cu un altul in urma unui concurs pentru care si acum se deruleaza faze ale procesului de contestare. Costuri: 100.000 de euro salarii pe luna si 1.500.000 lei pe an doar pentru productie. Audienta? Necunoscuta, postul nefiind monitorizat, poate din ratiuni de jena!

TVR Interactiv – proiectul de suflet a d-lui Lazescu. Un buget anual de productie de 150.000 de euro, salarii de 60.000 de euro pe luna!

CA inca nu a aflat valoarea contractului cu firma “Publyo.com', agreata de dl. Lazescu, care foloseste, insa, o platforma de lucru gratuita pe web(!), rezultatul fiind acela ca SRTV este, probabil, singura televiziune din lume care inca nu are un sistem video web!

Sportul a devenit o problema extrem de delicata in SRTV. S-au cheltuit sume importante pentru a putea oferi platitorilor de taxe sport de calitate, campionate de fotbal europene sau modiale, olimpiade, alte competitii. Numai ca, dl Alexandru Lazescu a gasit si de aceasta data o modalitate sa spolieze televiziunbea publica. Sub pretextul ca fotbalul costa mult mai multi bani decat poate aduce din publicitate, Lazescu a cedat catre TV Dolce drepturile pentru toate competitiile sportive importante, contra a jumatate de campionat din Liga lui Mitica! In curand, vom vedea la Dolce meciuri din Campionatul European de fotbal care sta sa inceapa, transmisiuni de la Olimpiada de la Londra, dupa cum am vazut cu totii deja meciuri din Liga Campionilor. Ce a capatat TVR in schimb? 17 meciuri din 34 din Liga lui Mitica din recent incheiatul campionat. Ce a difuzat? Un singur meci! E adevarat, TVR a incasat si o suma de bani, ceva de genul doi-trei la suta din ce a cheltuit pentru achizitii. Trebuie sa precizam, in context, ca nimeni din CA nu a vazut vreodata contractul in forma lui definitiva. Pentru ca Lazescu nu a vrut.

Un management afectuos

In ultimii doi ani, de la preluarea mandatului de catre actualul CA a SRTV, circa 250 de salariati s-au pensionat sau au plecat in alte institutii. La sfarsitul mandatului Sassu (mai 2010), in SRTV existau 3040 de salariati. Astazi sunt angajati 3397! Cei mai multi dintre ei au fost directionati si arondati de catre presedintele – director general la Stiri si TVR Info, din ratiuni pe care le putem banui. Aceste angajari, cca 600! la numar, au fost aprobate exclusiv de catre dl Alexandru Lazescu, presedintele – director general al SRTV. Unii membri ai CA l-au atentionat in repetate randuri sa stopeze acest flux nesfarsit de angajari si au incercat sa impuna si o hotarare in acest sens, aproape la fiecare sedinta la care au participat.

In cea mai mare parte a mandatului pe care l-a exercitat in SRTV, Alexandru Lazescu a beneficiat de o majoritate in CA, reusind sa schimbe cu usurinta structura organizatorica a societatii. A facut acest lucru fara nicio fundamentare sau analiza, doar din dorinta de a-si subordona total din punct de vedere decizional institutia si de a o controla discretionar. Comisiile de Cultura din Parlamentul Romaniei au fost sesizate cu privire la aceste practici profund daunatoare televiziunii publice, inca din 2010. Ulterior, consecvent acestei practici, a numit prin concursuri, asupra carora planeaza serioase suspiciuni, 34 de directori si redactori sefi!

Lazescu a izbutit si “performanta' de a avea cele mai putine intalniri cu sindicatele din toata istoria postdecembrista a SRTV! Asa se face ca noul contract colectiv de munca este semnat aproape “in orb', desi este evident ca resursele financiare actuale nu mai pot sustine atat de multi salariati.

In cei doi ani de mandat, dl Lazescu a manifestat un dezinteres constant pentru studiourile teritoriale si a diminuat bugetele alocate acestora. Si canalul TVR 3 a fost copil vitreg al mandatului Lazescu, bugetul alocat acestui canal important pentru studiourile teritoriale si pentru minoritatile nationale ajungand sa fie mai mic decat orice buget alocat oricarei emisiuni externalizate de pe alte canale.

Managementul e o treaba grea. Prin urmare, chiar in perioada in care SRTV trebuie sa pregateasca programele pentru evenimentele anului, Campionatul European de Fotbal si Olimpiada de vara, cand televiziunea publica se confrunta cu cea mai mare criza din intreaga ei istorie, domnul Lazescu si-a permis ca intre 4 si 24 mai sa lipseasca din Bucuresti, pentru a medita la spinoasele probleme ale TVR tocmai din China si din Franta! Insa, angajatii SRTV sunt obisnuiti cu apetenta pentru calatorii a presedintelui Lazescu, care in doi ani de zile de mandat in fruntea televiziunii publice a lipsit din tara o treime din timp, fara a fi in concediu. Totul, insa, pe banii televiziunii!

CA a aflat de controlul ANAF si de verdictul acestuia din stirile altor televiziuni. Nici dupa intoarcerea din Franta, PDG nu s-a consultat cu membrii CA privind masurile de salvare a televiziunii, ci a organizat o conferinta de presa pentru a se salva pe sine.

Concluziile

Pe de-o parte, speram ca institutiile abilitate ale statului sa faca lumina cat mai curand in sumedenia de ilegalitati comise de Alexandru Lazescu in cei doi ani cat a condus SRTV, iar pe de alta parte, daca aceasta persoana mai are vreun dram de demnitate, ar trebui sa demisioneze. Oricum, noi, semnatarii acestei scrisori, ii acordam un vot de neincredere!

Aceasta scrisoare deschisa este adresata de catre semnatari d-lui Traian Basescu, Presedinte al Romaniei, d-lui Victor Ponta, Prim Ministru al Romaniei, Comisiilor de Cultura din Senat si din Camera Deputatilor, din dorinta de a gasi sprijin intru salvarea televiziunii publice, in ceasul al 12-lea, de la un colaps nemeritat.

Semneaza

Anne Juganaru
Cristian Nitulescu
Claudiu Branzan
Lucia Hossu Longin
Sorin Burtea
Traian Barbulescu
Raico Cornea
Karen Sebesi

×