x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Exclusiv. Glumeţul lui Băse’ de la Bruxelles

Exclusiv. Glumeţul lui Băse’ de la Bruxelles

de Dan Constantin    |    Gabriela Antoniu    |    09 Sep 2014   •   18:16
Exclusiv. Glumeţul lui Băse’ de la Bruxelles

Romanul “Gluma” l-a adus pe cehul Kundera în pragul Premiului Nobel pentru literatură. Gluma lui Georgi Gotev, ziarist bulgar, lansată sub umbrela publicaţiei Euractiv, îi aşterne lui Băsescu Traian calea spre o nouă suspendare.
În plină agitaţie pentru desemnarea comisarilor europeni, Gotev, care este bine plasat în zona informaţiilor de culise la Bruxelles, a “decis” că România va avea un post mai puţin reprezentativ în Executivul Comisiei Europene.
Strecurată prin reţeaua de socializare, “informaţia” se baza pe un document de lucru care o plasa pe Corina Creţu drept comisar pentru situaţii de urgenţă şi cu probleme umanitare. Articolul a făcut vâlvă în România, fiind timp de o săptămână muniţie pentru propaganda băsistă.
“Tartorul” de la Cotroceni a folosit şi el opera lui Gotev, care a fost catalogată însă ca o “pilă” negativă pusă de Băsescu în procesul de negociere. Amestecul este  neconstituţional şi un motiv în plus de suspendare a preşedintelui. Pentru că “gluma” se îngroaşă, Băsescu vrea să scape şi de această acuzaţie, plasând articolul lui Gotev drept o formă de umor pe blog.

Cine este glumeţul lui Gotev?
Acum ocupă postul de editor la Euractiv, publicaţie online afiliată prin conţinut de instituţiile Uniunii Europene. Biografia îl plasează la debutul profesional în 1980 în Ministerul de Externe al Bulgariei. În timpul “domniei” lui Jivkov, posturile în externe erau “distribuite” în strânsă colaborare cu spionajul bulgăresc, complet subordonat serviciilor secrete sovietice.
Debutantul din 1980 urcă repede în ierarhie. Gotev este în 1984-1986 membru al delegaţiei bulgare la Conferinţa pentru Încredere şi Securitate de la Stockholm. Următorii patru ani serveşte patria în Tanzania, ca secretar III al ambasadei. După un stagiu în centrala ministerului – 1990 - 1992, este detaşat la OSCE pentru monitorizarea embargoului la graniţele fostei Iugoslavii. Este avansat secretar I la misiunea Bulgariei pe lângă Comunitatea Europeană la Bruxelles (1993-1997) revenind la Sofia, pentru un an, în departamentul consular al Ministerului de Externe.
Din 1998 până în 2005 activează în presă, la un ziar mic, dar influent (Sega). Cariera în presă continuă ca redactor şef adjunct la Standard. Câteva luni este purtător de cuvânt al Pactului de Stabilitate, reintrând astfel în diplomaţie pentru puţin timp. Din 2008 este senior editor la Euractiv, portal de ştiri şi comentarii dedicat politicilor UE, cu baza la Bruxelles.

Interesant este că un alt Gotev, Goran, a fost deconspirat ca agent al poliţiei secrete bulgare infiltrat în presă. El era în 1990 redactor şef la publicaţia Zemya. Goran Gotev a fost apropiat de familia dictatorului Todor Jivkov, celebru şi pentru glumele pe care le plasa la întâlnirile cu ceilalţi lideri comunişti dar mai ales pentru că a dorit să includă Bulgaria în URSS.

O bătălie internă, “exportată”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că lista provizorie cu comisarii europeni propuşi de statele UE, publicată de site-ul euractiv.com, în care europarlamentarului PSD Corina Creţu îi revenea un portofoliu neconvingător “Ajutor umanitar” şi nu cel al “Politicilor Regionale” a fost o “glumă” lansată de la Bruxelles. “În ceea ce priveşte ceea ce vântură Victor Viorel legat de comisar, cum o sabotează preşedintele pe Corinuţa, vreau să ştiţi că toate discuţiile mele legate de funcţia de comisar, indiferent cu cine au fost făcute, au fost legate de nevoia asigurării unui portofoliu reprezentativ. Eu ştiu că l-a descumpănit acea listă care a apărut cu numele Corina Creţu pe un portofoliu neconvingător. Ca să nu se sperie Victor Viorel vreau să-i spun că a fost o glumă lansată de la Bruxelles. Oamenii de la Bruxelles au simţul umorului şi atunci au lansat acest lucru chiar la două zile după ce Victor Viorel povestea ce negocieri complicate a avut el pentru obţinerea unui portofoliu.”

Şeful statului este acuzat însă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că a intervenit la preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să nu o numească pe Corina Creţu comisar pentru Politici Regionale. Intervenţia lui Băsescu este menţionată ca motiv de suspendare în cererea adresată de Tăriceanu luni Parlamentului. “Avem informaţii din gura lui Băsescu că a intervenit şi a încercat să saboteze desemnarea Corinei Creţu pe postul de comisar pe Politici Regionale. (...) La Bruxelles nu se fac glume pe teme serioase. Nimeni nu-şi permite să glumească cum glumeşte preşedintele aici. Glumeşte în ghilimele, el vrea să lase impresia că sunt glume gafele pe care le face. El a recunoscut că a intervenit în problema desemnării comisarului european fără să aibă niciun fel de atribuţii în acest sens”.

Într-un interviu acordat postului public de televiziune, ministrul de Externe Titus Corlăţean a afirmat că informaţia privind atribuirea Corinei Creţu a unui portofoliu mai puţin important şi nu cel al Politicilor Regionale a fost livrată prin canalul Partidului Popular European. Corlăţean a explicat că după ce obţinerea portofoliului Agriculturii nu a mai fost posibilă, Guvernul a propus-o pe Corina Creţu care acum este candidată. “Iar discuţia, fără să intru în toate dezbaterile directe dintre Bucureşti şi Bruxelles, a fost întotdeauna pe un portofoliu cu greutate, relevant. În niciun caz această chestiune – care nu nesemnificativă, ajutor umanitar, prezenţe în diferite zone, un buget destul de important – dar nu avem niciun fel de discuţie pe această temă. Această chestiune a apărut din România, pe aceeaşi veşnică poveste a unei bătălii politice prost înţelese şi transferate la Bruxelles, în cazul respectiv, prin canalul Partidului Popular European, care risca să ne genereze nouă, României, o problemă de pierdere a unui portofoliu important”, a explicat duminică ministrul de Externe.


×