x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EXCLUSIV. Pepiniera de notari a Curții de Apel Timișoara a primit o lovitură directă

EXCLUSIV. Pepiniera de notari a Curții de Apel Timișoara a primit o lovitură directă

de Irina Ciobanu    |    21 Oct 2012   •   14:40
EXCLUSIV. Pepiniera de notari a Curții de Apel Timișoara a primit o lovitură directă

Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici de la București  a decis să invalideze concursul cu scandal pentru dobândirea calității de notar stagiar de la Timișoara, concurs câștigat de către 5 candidați “cu dedicație“.  Dumitru Viorel Mănescu, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, a declarat pentru Jurnalul Național că la Timișoara, concursul din 15 septembrie a fost anulat și va fi reprogramat un nou concurs. “Am analizat plângerile candidaților perdanți și ele sunt întemeiate. Chiar și comisia pentru contestații a Camerei Notarilor Publici din Timișoara a fost de acord că nu s-a ținut un concurs corect. Va avea loc un nou concurs“, a spus Dumitru Viorel Mănescu.

Pentru că termenul limită pentru aceste posturi era 15 octombrie, reprezentanții Colegiului Director al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din București vor stabili atât metodologia, componența comisie de examinare și a celei de contestații cât și data la care va avea loc noul examen.

Pe 15 septembrie, la Timișoara, a avut loc un concurs pentru dobândirea calității de notar stagiar. Un concurs care s- a lăsat cu scandal, acuze de fraudă și abuz în serviciu la adresa comisiei de examen. Mai mult, candidații respinși au cerut Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici de la București să invalideze concursul. Interesant este că prima admisă la concursul din spetembrie a fost chiar fiica vicepreședintelui Curții de Apel Timișoara. Ca o coincidență, alți patru copii ai unor foști președinți și vicepreședinți ai aceleiași Curți de Apel, precum și trei părinti care au condus aceeași instituție au devenit tot notari publici, fără a avea vreo problemă la examen.

La concursul cu scandal s-au prezentat 13 candidați pe 8 locuri disponibile, pentru județele Timiș, Arad și Caraș-Severin. Dintre aceștia, doar 5 au trecut examenul. Nota cea mai mare a obtinut-o Adina Nistor, fiica vicepreședintelui Curții de Apel Timișoara, Erica Nistor. Cei opt perdanți au contesta rezultatul concursului, dar și modul în care acesta s-a desfășurat. Toti cei opt candidați respinși au facut contestație. Aceștia au descris cu lux de amănunte neregulile examenului inițial. La reexaminare însă, au fost respinși din nou. Patru dintre candidații respinși au cerut invalidarea rezultatelor și anularea concursului, adresându-se Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici de la București, car ele-a dat dreptate, în ședinta de sâmbătă, 20 octombrie.
Jurnalul Național a descris o coincidență în ceea ce privește dobândirea calității de notar, la Timișoara. Foști judecători ai Curții de Apel Timișoara sau copiii acestora au trecut examenul de notar în ultimii ani. Printre aceștia, Paula Barac, fiica Lidiei Barac, președinte în exercițiu al Curții de Apel Timișoara. Silvia Nebelea, fost președinte al aceleiași instanțe și fiica ei sunt și ele notari publici. Un alt fost președinte al Curții de Apel Timișoara, Ana Boar și fiul acesteia sunt tot notari. Aceeași coincidență apare și în cazul fostului vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, Rodica Cosneanu, care este tot notar la fel ca și fiica sa, Cătălina Rodica Țăran.

Decizia  de anulare a primului concurs a atras presiuni asupra Colegiului Director și a lui Dumitru Viorel Mănescu, președinte al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. Anularea concursului cu aranjamente a deranjat castele notarilor de la Curtea de Apel Timișoara. Astfel, cei cinci candidați câștigători ai concursului din 15 septembrie au încercat să conteste în instanță decizia Colegiului director al uniunii naționale, însă fără șanse deoarece contestarea unei astfel de decizii privind un concurs nu este de competența instanțelor de judecată.

×
Subiecte în articol: apel bucuresti curtea notari