x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EXCLUSIV Viktor Orban vine în România cu o zi înainte de referendum!

EXCLUSIV Viktor Orban vine în România cu o zi înainte de referendum!

de Istvan Deak    |    21 Iul 2012   •   12:42
EXCLUSIV Viktor Orban vine în România cu o zi înainte de referendum!

A 23-a editie a Universitatii de Vara si a Taberei Studentesti "Tusványos" va incepe marti, 24 iulie, la Baile Tusnad, in judetul Harghita, si se va incheia in ziua referendumului, duminica 29 iulie, la eveniment urmand sa participe si reprezentanti ai vietii politice si economice din Romania si Ungaria, intre care premierul ungar, Orban Viktor, care va sustine un discurs la 28 iulie. Orban si-a facut un obicei sa participe an de an la tabara de la Tusvanyos, el urmand sa soseasca vineri seara in Romania. Premierul ungar va tine un discurs pe scena mare de la Tusvanyos, sambata de la ora 10.30, pe tema 'Ungaria si Europa Centrala se reinnoiesc'. Alaturi de el va urca pe scena si Tokes Laszlo, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), discutia urmand sa fie moderata de secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt.

Teama de ursi!

Evenimentul organizat de Fundatia "Pro Minoritate" din Budapesta si de Consiliul Tineretului Maghiar din Romania se va derula sub mottoul: 'Tusvanyos, centrul lumii'. Animalul ales sa figureze pe stema evenimentului nu a fost ales intamplator: ursul. De cate zile, aproximativ 10 ursi dau mari batai de cap organizatorilor prin distrugerea unui numar mare de bannere in timpul noptii. 'Avem contract cu o asociatie de vanatori, care au reusit deja sa mute cinci ursi intr-o alta zona. Trei vanatori vor veghea zi si noapte pentru a evita orice surpriza neplacuta. De asemenea, am dat deja comanda pentru un spray impotriva ursilor. Acesta emana un miros care ii tine pe ursi departe, nu doar pe ei, ci si pe restul animalelor salbatice. In aceste conditii garantam pentru siguranta vizitatorilor nostri', a declarat purtatorul de cuvant al evenimentului, Fazakas Imola.

Referendumul si statul de drept

Deschiderea dezbaterilor la "Tusványos 23" va avea loc miercuri, 25 iulie, la ora 10.00, in cortul principal organizat pentru acest eveniment si va fi facuta de vicepremierul ungar Semjen Zsolt, de secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, de Toró T. Tibor, presedinte executiv al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), alaturi de Jakab Attila din partea Consiliului Tineretului Maghiar din Romania, si primarul statiunii Baile Tusnad, Albert Tibor. De la ora 11.30, in cortul principal va urma o dezbatere pe tema 'statul de drept si referendumul in Romania', la care vor participa Smaranda Enache, presedinte Liga Pro Europa, Toró T. Tibor, presedinte executiv al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si Borbely Laszlo, vicepresedinte UDMR. Ziua va fi completata cu alte doua dezbateri pe teme precum 'Cetatean maghiar responsabil - drept la vot si legea electorala' (ora 15) sau 'Viitorul invatamantului superior in limba maghiara in Bazinul Carpatic' (de la ora 17).

Ziua de joi va debuta cu o dezbatere pe tema 'E bine sa fii maghiar' la care vor participa, printre altii, Répás Zsuzsanna, sef al Departamentului de politica externa al Ministerului Administratiei si Justitiei din Ungaria, Wetzel Tamas, secretar de stat in Ministerul Justitiei, consulul Ungariei la Miercurea-Ciuc, Zsigmond Barna Pal. De la ora 13 va urma o intalnire pe tema 'sarcinile autoritatilor locale', la care vor participa viceprimarul Budapestei, Szeneczey Balazs, primarul sectorului 16 al Budapestei, Kovacs Peter, primarul municipiului Sfantu-Gheorghe, Antal Arpad si primarul din Bonyhad, Potapi Arpad. De la ora 15 se va oficializa o dezbatere pe tema 'Recensamantul 2011 - situatia demografica in Ungaria si Europa', in timp ce de la ora 17, mai multi profesori universitari, printre care si Patrick Egan (Princeton University) si directorul Project Associates, Jonathan Horsman, vor tine discursuri pe tema 'Condamnarea internationala a Ungariei'.

Vineri, 27 iulie, se vor dezbate mai multe teme sensibile. De la ora 10: 'Alegeri 2012', la care vor participa Toró T. Tibor, presedinte executiv al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Berenyi Jozef, presedinte Partidul Coalitia Maghiara (Slovacia), Pasztor Istvan, presedinte Uniunea Maghiarilor din Voievodina (Serbia) si Répás Zsuzsanna, sef al Departamentului de politica externa al Ministerului Administratiei si Justitiei din Ungaria. De la ora 13: 'Rosia Montana - protectia mediului sau crearea de locuri de munca', la care vor participa: Eckstein Kovacs Peter, fost consilier prezidential, Remus Cernea, consilier in Guvernul Romaniei, Gergely Balazs, vicepresedinte CNMT. De la ora 15: 'Libertatea presei sau cenzura', la care vor participa, \ntre al]ii, Szalai Annamaria, presedinte CNA Ungaria [i Belenessy Csaba, director general MTI.

Fara PCM

Pe parcursul celor cinci zile vor avea loc dezbateri si in corturile specializate pe teme precum 'Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania - credem in Ardeal', 'Traim imprastiati - perspective', 'Bunurile (bisericesti) maghiare - starea de fapt', 'Autonomie – ce va fi mai departe?', 'Ce va fi mai departe in cazul liniei in limba maghiara de la Facultatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures'. In cortul denumit sugestiv 'Miko' va avea loc, joi, 26 iulie, de la ora 11, o dezbatere pe tema 'Retrocedarea Colegiului Szekely Miko si justitia din Romania', la care va participa inclusiv fostul secretar de stat din Guvernul Romaniei (2000-2004), Marko Attila, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul 'Miko'. Surprinde absenta de pe lista invitatilor a membrilor Partidului Civic din Romania, responsabili pentru ceremonia de comemorare [i tentative de reinhumare a scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc, dar si a figurilor marcante din Parlamentul Ungariei. Serile de la Tusvanyos se vor incheia cu concerte si focuri de tabara.

×