x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PROIECT DE LEGE. Ce se întâmplă dacă nu ai plătit o amendă şi nu poţi să fii executat silit

PROIECT DE LEGE. Ce se întâmplă dacă nu ai plătit o amendă şi nu poţi să fii executat silit

de Mara Raducanu    |    04 Iul 2014   •   12:41
PROIECT DE LEGE. Ce  se întâmplă dacă nu ai plătit o amendă şi  nu poţi să fii executat silit

Persoanele care nu îşi achită amenzile contravenţionale şi care nu pot fi executate silit vor fi date în judecată chiar de autorităţile locale şi vor presta muncă în folosul comunităţii. Aşa se arată într-un proiect de lege supus dezbaterii publice de Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

“În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organele de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale în a căror raza teritorială domiciliază contravenientul persoană fizică vor sesiza instanţa de judecată pe a carei raza teritorială s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunitatii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată”, se arată în proiectul aflat în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), potrivit Hotnews. 

Proiectul de lege urmăreşte modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001, care reglementează regimul juridic al contravenţiilor. Mai exact, prin modificarea legii, cei care nu îşi plătesc amenzile vor fi trimişi în faţa instantei direct de către autorităţile locale care ar fi trebuit să încaseze banii, fără ca structurile Poliţiei Române să mai fie implicate.

Adio birocraţie?
“În 2013, Poliţia Română a fost implicată în 37.190 de dosare ale contravenienţilor. Practica a evidenţiat şi existenţa unor numeroase situaţii în care, din cauza aspectelor birocratice, instituţiile implicate nu reuşesc să probeze pe bază de documente imposibilitatea executării silite până la termenele de judecată. Potrivit datelor statistice existente, în peste 2.000 de dosare, instanţa de judecată a respins cererea de transformare pe motiv că nu a fost făcută dovada insolvabilităţii contravenientului", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Citeşte tot proiectul pe site-ul www.mai.gov.ro.

×