x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Explozie la Albacher: Stropiţi cu sodă caustică

Explozie la Albacher: Stropiţi cu sodă caustică

de Lucian Dobrater    |    21 Iul 2008   •   00:00
Explozie la Albacher: Stropiţi cu sodă caustică

Patru bărbaţi au fost răniţi sîmbătă seară într-un accident de muncă produs la Fabrica de bere Lancrăm, ce aparţine Romaqua Group, holding condus de controversatul om de afaceri Octavian Creţu.


Incidentul a avut loc în momentul în care o instalaţie de spălare cu sodă caustică a cedat şi i-a stropit în ochi pe angajaţii aflaţi în apropiere. Din primele cercetări a rezultat că accidentul s-a produs după ce îmbinările de la conductele instalaţiei de spălare cu sodă caustică au cedat, iar lichidul i-a stropit pe angajaţii aflaţi în apropiere. Practic, racordurile la instalaţia de sodă caustică de la instalaţia tehnologică a fabricii au cedat, unul dintre muncitori fiind în stare gravă, a declarat inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Dorel Sofica. Acesta a adăugat că nu este vorba despre o situaţie de urgenţă sau despre o explozie, ci de un accident de muncă, verificat în acest moment de o comisie de anchetă a ITM Alba. Trei dintre răniţi au ajuns imediat la Secţia Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba-Iulia, ei prezentînd arsuri pe faţă şi îndeosebi pe ochi şi pe pleoape.


RISCURI. "Unul dintre accidentaţi este în stare gravă, cu arsuri de gradul III la nivelul ochilor şi corneei, luîndu-se decizia să fie trimis de urgenţă la Clinica de Oftalmologie din Cluj-Napoca, deoarece riscă să îşi piardă vederea", a spus un medic care i-a examinat pe pacienţi. Ceilalţi doi răniţi aduşi la Spitalul Judeţean Alba au suferit arsuri pe pleoape şi au rămas sub supraveghere medicală la secţia de oftalmologie a unităţii medicale. Al patrulea rănit nu a fost dus la Spitalul Judeţean Alba, deoarece a suferit răni uşoare. Accidentul a avut loc la fabrica de bere a grupului Romaqua Group Borsec din localitatea Lancrăm, holding ce aparţine magnatului Octavian Creţu. Noua fabrică de bere a intrat de curînd în atenţia presei, după ce s-a dezvăluit că DNA instrumentează un dosar în care fostul primar al municipiului Sebeş şi cîţiva consilieri locali s-ar face vinovaţi de abuz în serviciu, după ce licitaţia pentru achiziţionarea terenului ar fi fost aranjată la un preţ cu mult sub preţul pieţei.

 

Bere cu aromă de la DNA

Omul de afaceri Octavian Creţu, personaj influent şi foarte controversat, a reuşit să bage acum la apă un întreg consiliu local, nu mai puţin de 16 consilieri din Sebeş, judeţul Alba. Ei au aprobat o licitaţie cu cîntec prin care s-a vîndut un teren de cîteva zeci de hectare (240.000 mp) către Romaqua Group, la un preţ mult sub cel al pieţei. Actele au arătat că preţul licitaţiei a fost trucat în folosul Romaqua, care a cumpărat cu 6,2 euro/mp un teren de 30-50 euro/mp. De îndată ce s-a văzut cu sacii in căruţă, Creţu a început construirea fabricii de bere care se înalţă însă pe temelia şubredă a unui dosar DNA şi cu un credit bancar de circa 30 de milioane de euro. Fostul primar al oraşului Sebeş, Adrian Dăncilă, care a sprijinit acţiunea de dijmuire a patrimoniului municipalităţii în folosul afacerii lui Octavian Creţu, se află şi el pe lista de stat la coadă la DNA.

×
Subiecte în articol: observator