x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Expoziţie de veşminte, podoabe săseşti şi reprezentările acestora în pictură, la Muzeul Naţional Cotroceni

Expoziţie de veşminte, podoabe săseşti şi reprezentările acestora în pictură, la Muzeul Naţional Cotroceni

de Carmen Anghel    |    04 Mar 2015   •   17:24
Expoziţie de veşminte, podoabe săseşti şi reprezentările acestora în pictură, la Muzeul Naţional Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu organizează joi, 5 martie 2015, la ora 18.00, în Spaţiile Cantacuzine ale muzeului, vernisajul expoziţiei “Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentările acestora în pictura vremii”. Evenimentul este prilejuit de Ziua Internaţională a Femeii - 8 Martie.

Expoziţia face parte din proiectul “Axele culturale Brukenthal - Axa Sud-Est”, iniţiat de Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu, proiect în cadrul căruia Muzeul Naţional Cotroceni este partener.

“Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentările acestora în pictura vremii” este o expoziţie de excepţie, obiectele de vestimentaţie, accesoriile, piesele de podoabă, tablourile expuse, ilustrând rafinamentul şi eleganţa costumului săsesc, ca un semn al dezvoltării economice la care ajunseseră saşii din Transilvania, acum mai bine de două secole.

Expoziţia cuprinde un număr de 100 de obiecte din secolele XVII - XIX, din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal: costume săseşti, accesorii vestimentare, pungi pentru bani, punguţe pentru tutun, port-ţigarete, tabachere, carnete de bal, podoabe.

Vestimentaţia patriciatului săsesc din secolele al XVII -lea şi al- XIX-lea, cu componentele sale proprii şi influenţele europene, cu podoabele elegante dezvăluie publicului o perspectivă inedită asupra esenţei civilizaţiei săseşti din Transilvania, informează muzeul.
În expoziţie vor figura şi 20 de tablouri din Galeria de Artă Românească a Muzeului Naţional Brukenthal, care asigură legătura între costum, accesoriile vestimentare şi podoabe.

Expoziţia este deschisă în perioada 6 martie - 10 mai 2015, şi poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9:30-17:30.

×