x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Extrădarea lui Vitalie Proca întârzie. Anchetatorii români merg la Moscova pentru a-l audia

Extrădarea lui Vitalie Proca întârzie. Anchetatorii români merg la Moscova pentru a-l audia

02 Aug 2013   •   17:36
Extrădarea lui Vitalie Proca întârzie. Anchetatorii români merg la Moscova pentru a-l audia

Vitalie Proca, autorul atentatului din Vitan, va fi audiat de anchetatorii români în următoarele săptămâni, după ce autorităţile din România le-au solicitat celor din Rusia o comisie rogatorie, a declarat vineri şeful Poliţiei Române, chestorul-şef Petre Tobă, informează agerpres.ro.

Potrivit acestuia, deocamdată nu se ştie când Proca va fi predat Poliţiei Române, procedurile judiciare demarate de autorităţile ruse prelungindu-se.

"În iunie 2013 noi am emis un comunicat în urma unei comunicări pe care am primit-o de la Interpol Moscova prin care s-a admis extrădarea acestuia în România. Ulterior, Interpol Moscova ne-a înştiinţat că din cauza prelungirii procedurilor judiciare, nu poate fi stabilită cu certitudine data predării lui Vitalie Proca către România. Paralel, noi am făcut o solicitare prin intermediul autorităţilor judiciare către autorităţile judiciare din Moscova pentru o comisie rogatorie, care a fost aprobată şi probabil în cursul lunii august o echipă comună, procurori de la Parchetul Capitalei şi poliţişti de la Serviciul Omoruri de la Poliţia Capitalei, va merge la Moscova pentru punerea în executare a comisiei rogatorii", a afirmat Tobă.

Autorităţile ruse, prin Interpol Moscova, au anunţat în luna iunie oficialii Poliţiei Române, prin intermediul Biroului Naţional Interpol Bucureşti, că Vitalie Proca, acuzat de tentativă de omor calificat în cazul atentatului din Vitan, va fi extrădat în ţara noastră.

Moldoveanul Vitalie Proca este acuzat că în noiembrie 2012 a executat mai multe focuri de armă cu pistolul mitralieră AK 47 asupra unei persoane care îşi parca autoturismul în parcarea de reşedinţă din sectorul 3 al Capitalei, după care, observând că victima nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov pe care îl avea asupra sa, a executat mai multe focuri de armă în direcţia victimei.

Anchetatorii susţin că în toamna anului 2012, fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu l-au instigat şi i-au acordat sprijin lui Vitalie pentru a-l ucide pe Ioan Mironescu, liderul lumii interlope din Piatra Neamţ.

Procurorii susţin că fraţii Mararu au luat hotărârea de a-l ucide pe Ioan Mironescu ca act de răzbunare, după ce acesta din urmă a comandat amplasarea, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2013, a unui dispozitiv exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, parcat în apropierea locuinţei acestuia din Piatra Neamţ. Atentatul a fost dejucat ca urmare a intervenţiei anchetatorilor.

Fraţii Mararu i-au dat lui Vitalie Proca bani şi un autoturism marca Audi A6, folosit de acesta la comiterea atentatului din cartierul Vitan, i-au oferit elementele necesare pentru identificarea lui Mironescu şi, prin intermediari, au ţinut permanent contactul cu Vitalie, anterior şi ulterior comiterii faptei.

Ministerul Justiţiei a solicitat pe 8 februarie Procuraturii Generale a Federaţiei Ruse extrădarea lui Vitalie Proca în România.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, anunţa în luna februarie că principalul suspect în atacul armat comis pe 26 noiembrie 2012 a fost localizat şi prins la Moscova de autorităţi.

''În cursul după-amiezii de ieri, la Moscova, a fost localizat şi prins principalul suspect în cazul comis pe 26 noiembrie 2012 la Bucureşti. Acesta este un cetăţean din Republica Moldova, în vârstă de 33 de ani. Împotriva acestuia a fost emis mandat de arestare preventivă la 18 ianuarie 2013 de Tribunalul Bucureşti secţia a II-a penală. În aceeaşi zi s-a emis mandatul de arestare european şi mandatul de urmărire internaţională'', declara atunci şeful IGPR, Petre Tobă, adăugând că cetăţeanul moldovean este principalul suspect şi într-un alt caz, comis la Londra, cu un mod de operare asemănător. 

×