x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Facturi si impozite mai mari de la 1 aprilie

Facturi si impozite mai mari de la 1 aprilie

08 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
FMI - Recalcularea pensiilor si cota unica de 16% "ard" la buzunare De la 1 aprilie, ne asteapta majorarea accizelor la tutun, alcool si uleiuri minerale, impozite de 10% pe dobanzi si pe castigurile bursiere si cresterea pretului la gazele naturale.
FLORINA ZAINESCU

CONCLUZIE. Premierul Tariceanu a gasit solutia dupa negocierile cu FMI: "Trebuie sa strangem surubul"
Negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) s-au incheiat printr-o scrisoare de intentie, memorandumul urmand a fi semnat in luna martie. Ce ne asteapta? "Guvernul trebuie sa stranga surubul", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

GAZE. Guvernul a acceptat sugestia FMI de a devansa graficul stabilit pentru majorarea tarifelor la gaze naturale, noile preturi urmand sa fie introduse treptat, cu trei luni mai devreme decat termenul prevazut in acordul de anul trecut. "Pretul gazelor naturale va creste, de la 1 aprilie 2005, la 95 de dolari/mia normali metri cubi, de la 1 iulie la 105 dolari/mia normali metri cubi si la 110 dolari/mia normali metri cubi de la 1 octombrie", a anuntat vicepremierul Adrian Videanu. Noile tarife reprezinta o crestere totala de 20-25% fata de nivelul inregistrat in prezent.

ELECTRICITATE. Si tariful la electricitate se vor majora cu 2,5% - 5%, procentul exact si momentul intrarii in vigoare a noilor preturi - de la 1 aprilie sau de la 1 iulie 2005 - urmand a fi stabilite in perioada imediat urmatoare, a spus Videanu. Pretul de referinta al energiei termice va creste cu 20% de la 1 iulie. Tot atunci, energia electrica si gazele naturale vor intra in regim de accizare.

ACCIZE. Tot de la 1 aprilie va avea loc si o majorare a accizelor la uleiuri minerale, tutun si alcool, conform valorilor stabilite deja in negocierile cu Uniunea Europeana. "Devansarea graficului de majorare a accizelor va insemna un plus de 3.726 miliarde de lei la bugetul statului", a anuntat Videanu. Guvernul ia in calcul si o majorare suplimentara a accizelor, la sfarsitul acestui an, in cazul in care se va constata ca veniturile colectate la acest capitol sunt mai mici decat estimarile.

IMPOZITE. Dar vestile proaste nu se opresc aici. "Avem prevazuta o majorare a impozitului pe veniturile din dobanzi de la 1% la 10%, cu intrare de la 1 aprilie 2005", a anuntat Videanu. Tot de la 1 aprilie 2005 vor creste, de la 5% la 10%, impozitele pe venituriledin dobanzi ale nerezidentilor. Totodata vor fi majorate impozitele pe castigurile din capital de la 1% la 10%, iar impozitul pentru tranzactiile imobiliare ale persoanelor juridice va creste de la 10% la 16%. "Avem in evaluare sa impozitam inclusiv tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice din Romania, unde credem ca este o rezerva foarte mare si suntem in proces de a constitui o baza de date", a declarat Adrian Videanu.

MACROECONOMIE. Anul acesta, deficitul bugetar va fi de 0,4%-0,5% din PIB, cresterea economica de 5,5% si un deficit de cont curent de cel mult 6,9% din PIB. Tinta de inflatie a fost stabilita la 7%. Guvernul i-a convins pe expertii FMI sa accepte mentinerea cotei de TVA la 19%.

PRIVATIZARI
Autoritatile i-au convins pe negociatorii FMI sa accepte disponibilizarea a 6.000 de angajati, cu 600 de persoane mai putin decat era prevazut. Activitatea de productie urmeaza sa inceteze, anul acesta, in 10 exploatari miniere. Alte conditii asumate in urma negocierilor se refera la finalizarea, in acest an, a procesului de privatizare a CEC si BCR, dar si a companiilor de distributie a energiei electrice Electrica Banat si Dobrogea pana la 12 aprilie. De asemenea, filialele Electrica Moldova si Oltenia trebuie transferate in proprietate privata pana in luna septembrie. Guvernul s-a angajat sa privatizeze sau sa lichideze Electroputere Craiova, Tractorul si Rulmentul Brasov si sa vanda trimestrial 20 de companii mici din portofoliul AVAS. O alta masura sociala convenita in negocierile cu FMI se refera la salariul mediu pe economie, acesta urmand sa creasca, in 2005, la echivalentul a 244-250 euro, fata de 198 euro in 2004.
×
Subiecte în articol: observator aprilie