x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Facultatea, între hobby şi carieră

Facultatea, între hobby şi carieră

de Eugenia Mihalcea    |    09 Iun 2009   •   00:00
Facultatea, între hobby şi carieră

Inginer, medic, profesor, magistrat, politician, vedetă de televiziune. Candidaţilor indecişi aceste profesii sau meserii le pot părea mai îndepărtate decât cei 3, 4 sau 6 ani de facultate care îi aşteaptă.



Pentru aceştia, dar nu numai, Marcela Claudia Călineci, consi­lier şcolar în cadrul Centrului Municipal de Asistenţă Psihopedagogică (CMAP) din Bucureşti, explică traseul care trebuie urmat de fiecare absolvent de liceu pentru a nu greşi în alegerea făcută.

"Dezvoltarea unei cariere de succes nu este un lucru simplu, se construieşte de-a lungul întregii vieţi. O etapă-cheie în traseul educaţional este admiterea la facultate", spune Marcela Călineci. Consilierul precizează că identitatea vocaţională a fiecăruia presupune: informaţiile despre sine, reţeaua de relaţii semnificative şi informaţiile care se pot aduna despre piaţa muncii, locurile de muncă, profesii, meserii, oportunităţi de formare, etc.

TESTAŢI-VĂ APTITUDINILE
De aceea, înainte de a se înscrie la facultate, un tânăr ar trebui să-şi stabilească obiectivele, să-şi cerceteze propria persoană, să caute informaţii despre ofertele de educaţie ale facultăţilor, dar şi să comunice cu persoanele importante din viaţa sa, înainte de a explora ofertele de pe piaţa muncii ori de a consulta specialiştii - consilierii de carieră, consultanţii de resurse umane, psihologii.

Este de dorit ca orice viitor student să-şi testeze aptitudinile şi interesele. Serviciile de orientare şi consiliere a carierei se pot obţine la cabinetele de consiliere existente în cole­gii/ licee/ grupuri şcolare, la cabinetele de consiliere a carierei din cadrul universită­ţilor, la târgurile de ofertă educaţională sau prin programele educaţionale oferite de diferite companii, ONG-uri (Centrul Educaţia 2000+, asociaţii de tineret, Junior Achievement, Codecs, etc).

"Însă cea mai importantă este atitudinea în carieră. Învaţă, ai încredere în tine, pregăteşte-te pentru succes. Nu renunţa la visul tău de a face ceea ce-ţi place", conchide consilierul şcolar de la CMAP Bucureşti.


Cine, ce, care?

În luarea deciziilor de carieră este important să se răspundă la 4 întrebări, după cum spune specialistul Gerard Egan, de la Universitatea Loyala din Chicago:

1. Cine sunt eu?
autocunoaştere: care sunt caracteristicile personale, interesele, aspiraţiile, calităţile, deprinderile, abilităţile, competenţele, aptitudinile, atitudinile, pasiunile/hobby-urile, capa­cităţile, stilul de viaţă, etc.

2. Ce vreau să fac?
care sunt obiectivele de carieră pe termen scurt, mediu şi lung

3. Cine mă ajută?
reţeaua de persoane semnificative din viaţă

4. Care sunt paşii?
planul de acţiune concret, realizat cu activităţi şi termene-limită


BAZĂ DE DATE CU TOŢI STUDENŢII
Studenţii ar putea fi înscrişi, din octombrie, într-un registru matricol unic - o bază de date cu toate informaţiile legate de activitatea universitară a acestora şi de diplomele obţi­nute, pentru a împiedica falsurile. Astfel, Ministerul Educaţiei va avea în evidenţă toţi studenţii din România, de la înscrierea la facultate şi până la absolvire. Registrul este în stadiul de proiect, iar primele date, respectiv despre studenţii care vor fi admişi în universităţi din anul şcolar 2009-2010, vor fi încărcate în octombrie. În doi ani, registrul va fi completat cu datele studenţilor activi, mai exact a celor care sunt în prezent înscrişi în facultăţile de stat, dar şi private.

INFORMARE DESPRE STUDII ÎN STRĂINĂTATE

Centrul de Echivalare a Diplomelor, din cadrul Ministerului Educaţiei, va realiza în universităţi centre de informare pentru tinerii interesaţi de studii în străinătate, dar şi pentru a rezolva numeroasele probleme de echivalare a diplomelor obţinute în afara graniţelor. Până la sfârşitul anului 2010, fiecare universitate acreditată din România va avea un centru de informare, de unde studenţii vor putea afla toate informaţiile legate de echivalarea şi recunoaşterea diplomelor şi a perioadelor de studii în străinătate. La finalizarea proiectului, studenţii ar trebui să găsească, la centrele de informare, personal pregătit, care să-i informeze.

UNIVERSITATE PARTICULARĂ NOUĂ
O nouă universitate particulară, cu specializări de IT, inginerie electroni­că şi telecomunicaţii, se va deschide în octombrie 2010, în sectorul 2 al Capitalei, după cum anunţă Fundaţia "Lumina - Instituţii de Învăţământ". Noua universitate, la care vor avea acces studenţi din toată Europa, îşi va deschide porţile din anul universitar 2010-2011, pentru 300 de studenţi. Instituţia va începe procedurile de acreditare după ce va fi construit sediul. Pe lângă specializările din domeniul tehnicii moderne, universitatea va avea şi facultăţi de Ştiinţe econo­mice şi de Relaţii economice internaţionale. Tot în cadrul universităţii va funcţiona un important centru de limbi străine.

×
Subiecte în articol: scoala