x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Faleza de la Dunăre, jungla Severinului

Faleza de la Dunăre, jungla Severinului

de Dumitru Stoichita    |    05 Aug 2007   •   00:00
Faleza de la Dunăre, jungla Severinului

Zona cuprinsă intre ruinele Cetăţii Medievale a Severinului şi ruinele Castrului Roman a devenit o adevărată mlaştină, groapă de gunoi sau chiar o junglă. Cu toate acestea, autorităţile nu văd nimic.

Zona cuprinsă intre ruinele Cetăţii Medievale a Severinului şi ruinele Castrului Roman a devenit o adevărată mlaştină, groapă de gunoi sau chiar o junglă. Cu toate acestea, autorităţile nu văd nimic.

Zona cea mai incărcată de istorie de pe meleagurile Mehedinţiului, denumită şi poarta latinităţii, s-a transformat in ultimii ani in cel mai urăt coşmar al severinenilor, lucru foarte uşor vizibil de oricine iese sau intră in Severin călătorind cu trenul. Incepănd din dreptul ruinelor Cetăţii Medievale a Severinului şi pănă la ruinele Castrului Roman, priveliştea este una de-a dreptul dezolantă.

TUNELUL VERDE. Cel mai urăt lucru este faptul că jungla ce a luat fiinţă in această zonă cuprinde parcul din cadrul istoricului Liceu "Traian", zona ruinelor Podului lui Apollodor şi implicit ruinele Castrului Roman. Toată suprafaţa este dominată de munţi de gunoaie, mici mlaştini ce degajă un miros otrăvitor, vegetaţie crescută de-a valma mai mare decăt un stat de om, mulţi copaci căzuţi, mizerie căt vezi cu ochii. Trenurile ce intră sau ies din Severin parcurg această distanţă ca şi cum ar trece printr-un tunel. Un tunel verde. Calea ferată este străjuită de-o parte şi de alta de mărăcini şi vegetaţie ce te teleportează imediat in inima junglei amazoniene. Călătorul aflat in tren nici Dunărea n-o mai poate zări, din cauza junglei din care totuşi lipsesc lianele.

BISERICA DE SUB GUNOAIE. Cel mai rău este faptul că in grădina Liceului "Traian" se află ingropate in pămănt ruinele unei biserici construite, se pare, de un voievod al locului, in jurul anilor 550, sau cel mai precis după ce impăratul Heraclios obţine victoria impotriva varilor (circa 629). Acesta a restituit adevărata cruce Sfăntului Mormănt de la Jerusalem. Datorită faptului că biserica se numea Biserica Sfintei Cruci, iar materialele arheologice descoperite aici de profesorul Alexandru Bărcăcilă, in jurul anilor 1900, atestau şi o posibilă luptă ce a avut loc aici, este posibil ca această bisericuţă in formă de navă să fi fost zidită in acea perioadă. A apus in jurul anilor 1524, cănd turcii au asediat Cetatea Severinului. Acum aici se mai deosebeşte doar movila de pămănt ce acoperă ruinele.

BĂLTOACA SERELOR. De altfel, nici din vestitele sere de flori ale liceului nu se mai zăreşte absolut nimic, doar o băltoacă acoperită de gunoaie şi PET-uri ce emană un miros otrăvitor. Toată apa ce a transformat locul intr-un veritabil smărc provine de la canalizarea oraşului. Lichidul mizerabil nu se varsă in Dunăre, ci rămăne in grădina Liceului "Traian", care este despărţită de calea ferată de un drum de pămănt. De-o parte şi de alta a drumului, din metru in metru, există adevărate depozite de gunoaie. Autorităţile susţin că vinovaţi de toată această situaţie se fac doar severinenii. "In fiecare săptămănă facem curăţenie de două ori. Marţea şi joia. Dimineaţa se face curăţenie, iar după-amiaza se face la loc. Mizeria nu o face primăria, ci nesimţiţii din oraş, care aruncă gunoiul acolo", a declarat şeful Serviciului Gospodărire din cadrul Primăriei Severin, Nicolae Păunel.

"In fiecare săptămănă facem curăţenie de două ori. Marţea şi joia. Dimineaţa se face curăţenie, iar după-amiaza se face la loc. Mizeria nu o face primăria, ci nesimţiţii din oraş, care aruncă gunoiul acolo"

Nicolae Păunel şeful Serviciului Gospodărire

"Este păcat că nu am ştiut să păstrăm farmecul zonei. Avem atătea locuri frumoase cu care ne putem măndri, insă, de cele mai multe ori, nepăsarea faţă de natură a transformat aceste meleaguri intr-o adevărată junglă"

Mihai,locuitor Severin

×
Subiecte în articol: observator