x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Falsuri grosolane sancţionate cu avertisment

Falsuri grosolane sancţionate cu avertisment

28 Feb 2011   •   12:39
Falsuri grosolane sancţionate cu avertisment

Un bloc de 32 de metri înălţime sfidează toate reglementările legale valabile în respectiva zonă! Construcţia care se ridică în Sectorul 3 al Capitalei, pe Strada Zborului la numărul 11, ignoră pe rând reglementările prevăzute atât de zona protejată Mântuleasa, dar şi pe cele ale zonei Negustori. Toată povestea aţi putut să o citiţi în Jurnalul Naţional în luna mai 2010.

Deşi Primăria Capitalei a recunoscut ilegalităţile, iar Ordinul Arhitecţilor a obligat-o pe arhitectă să refacă proiectul pentru că punea în pericol clădirea interbelică, Silvia Costescu, conferenţiar la Facultatea de Arhitectură, cea care a întocmit proiectul, susţine că nu a greşit - nici atunci când a proiectat o clădire de 32 m, cînd prevederile legale nu permit, în zone protejate, înălţimi mai mari de 16 m, nici atunci când în locul unui aviz de construire eliberat de Ministerul Culturii a depus un aviz de demolare, nici atunci când a "lipit" noua clădire de calcanul edificiului brâncovenesc (astfel încât pereţii noului bloc nici nu vor mai fi tencuiţi), când nu a respectat obligaţia retragerii, ceea ce face ca şantierul să distrugă acoperişul clădirii vechi.

Comisia de Disciplină a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), filiala Bucureşti, a obligat-o pe arhitectă să refacă, în parte, proiectul, din cauza adoptării unei "soluţii greşite", care ar putea conduce la "prăbuşirea şerpantei construcţiei vechi sau de inundare şi deci de inundaţii în cele două imobile alăturate". Altfel spus, datorită proastei proiectări, noua clădire scurge apa de ploaie pe pereţii vechii construcţii, iar şantierul deja a distrus părţi importante din acoperişul casei brâncoveneşti. Mai mult, susţine comisia OAR, "soluţia propusă nu este în concordanţă cu reglementările zonei protejate nr. 22-Mântuleasa", sancţionând-o pe arhitectă cu "avertisment".

Se pare însă că d-na conferenţiar nu este dispusă să acepte modesta atenţionare şi nici să îşi îndrepte greşelile de proiectare (aşa cum s-a angajat în scris). De aceea ea a contestat decizia şi a cerut re-judecarea cazului la Comisia de disciplină naţională a Ordinului Arhitecţilor din România. Credem că aceasta va analiza cu aceiaşi obiectivitate ca filiala Bucureşti – mai ales că, aşa cum se vede din fotografiile noastre, "monstrul" proiectat de Silvia Costescu striveşte şi distruge frumoasa clădire brâncovenească din zona de patrimoniu Negustori-Mântuleasa.

×