x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Fantoma lui Ceauşescu bântuie prin România”. Ce scrie presa ungară, despre vânătoarea de urne de la Odorheiu Secuiesc şi relaţiile tensionate româno-ungare

“Fantoma lui Ceauşescu bântuie prin România”. Ce scrie presa ungară, despre vânătoarea de urne de la Odorheiu Secuiesc şi relaţiile tensionate româno-ungare

de Istvan Deak    |    03 Iun 2012   •   11:01
“Fantoma lui Ceauşescu bântuie prin România”. Ce scrie presa ungară, despre vânătoarea de urne de la Odorheiu Secuiesc şi relaţiile tensionate româno-ungare

Desi a trecut o saptamana de la esecul reinhumarii scriitorului Nyíro József, relatiile diplomatice dintre Romania si Ungaria raman incordate, sustine presa ungara. 'Fantoma lui Ceausescu continua sa bantuie in Romania. Ceausescu traieste. Doar in Absurdistan se poate impiedica astfel o reinhumare, in nici un caz intr-o tara membra a Uniunii Europene', sustine televiziunea Hirtv, citata de cotidianul Magyar Nemzet, cu trimitere la masurile luate de autoritatile rom~ne pentru a impiedica reinhumarea lui Nyíro József la Odorheiu Secuiesc. “Imi vine sa rad si sa plang in acelasi timp cand ma gandesc la ce vanatoare de urne a initiat Ministerul de Interne al Romaniei. Nu am mai participat la o astfel de comedie absurda', a declarat presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo.

Declaratiile de saptamana trecuta ale presedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, potrivit carora autoritatile romane s-au comportat barbar si isteric atunci cand s-au opus reinhumarii scriitorului maghiar Nyro Jozsef la Odorheiu Secuiesc revin in atentie odata cu vizita la Bucuresti, vineri, a premierului ungar Viktor Orban. Mai multi oficiali romani au declarat, ca s-ar fi asteptat ca acesta sa prezinte scuze pentru incident. Reafirmand ca nu este de acord cu nici un fel de comemorare a unor persoane care au avut atitudini antiromanesti, premierul Victor Ponta a spus ca omologul sau are obligatia sa se delimiteze de opiniile presedintelui Parlamentului Ungariei. La fel s-a pronuntat si ministrul de interne, Ioan Rus, relateaza si agentia Rador.

Trafic de droguri?

Seful departamentului de comunicare pentru ceremoniile de repatriere si reinhumare a ramasitelor pamantesti ale scriitorului maghiar Nyíro József la Odorheiu-Secuiesc, Lukacs Csaba, sustine ca a fost retinut cinci ore la sectia de politie Corund, pe motiv ca ar fi traficant de droguri. 'Taxiul in care ma aflam a fost urmarit permanent de politisti. In dreptul localitatii Corund, politistii mi-au solicitat sa imi deschid bagajele fiindca li s-a transmis ca sunt suspectat de trafic de droguri. Procurorul a scris la sectie mandatul de perchezitie, insa nu a trecut suspiciuni de trafic de droguri sau de arme, ci, pe baza unei legi din 2002, a trecut la motiv distribuirea de materiale xenofobe, iredentiste si antiromanesti. Au gasit o urna, au taiat si panza din ea, dar era complet goala', spune Lukacs. Cat despre anularea ceremoniei de reinhumare, Lukacs a precizat: 'Reinhumarea se putea efectua doar in baza unei autorizatii valabile. Nu am obtinut asta si de aceea reinhumarea a fost amanata pentru o data viitoare'.

Greseala intentionata

Liderul Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, in calitate de presedinte al fundatiei Pro-Odorhei, partenerul Parlamentului ungar in organizarea ceremoniei de reinhumare, sustine ca primarul din Odorheiu Secuiesc a gresit intentionat autorizatia emisa. 'Obligatia primarului era sa emita o autorizatie fara greseala care valora 2 lei. Actul contine trei date: numele decedatului, urmat de doua cifre, care au fost inversate intentionat de cei de la primarie, astfel incat autoritatile romane sa aiba de ce a se agata in demersul lor de a stopa reinhumarea. Prefectura Harghita s-a sesizat cu promptitudine. Cu ajutorul unor lasi si tradatori maghiari, Guvernul Romaniei a reusit sa blocheze reinhumarea. Prefectura si politia au amenintat parohia ca nu cumva sa pregateasca locul de veci al scriitorului. Eu am simtit biserica de partea noastra. Si ei se afla pe lista victimelor acestui demers', a spus Szasz.

Era un act nesemnificativ

In replica, primarul Bunta Levente considera ca reinhumarea putea fi efectuata si fara autorizatia emisa eronat de institutia pe care o conduce. 'Au solicitat o autorizatie care in realitate nu are nici un rol semnificativ, decat consemnarea publica ca se doreste reinhumarea unei persoane. Repet, vorbim de un act nesemnificativ. Cine s-a implicat ulterior in aceasta problema si cum a profitat de ea, este o cu totul alta poveste. Fara acea autorizatie, reinhumarea putea fi efectuata, organizatorii riscand doar o amenda de 40 de euro. Cu 48 de ore inainte de reinhumare, doamna prefect s-a deplasat sub escorta politiei la sediul Primariei si a solicitat prezenta lui Frater Oliver ( n.r. - responsabilul din partea Parlamentului ungar pentru organizarea ceremoniei de la Odorheiu-Secuiesc). Ea cauta un motiv pentru stoparea ceremoniei de reinhumare. Eu n-am avut nici o colaborare cu autoritatile romane in acest sens. Nu planeaza asupra mea astfel de suspiciuni, in conditiile in care eu am dat-o afara din Primarie pe doamna prefect. Daca eu colaboram cu ei, nu se prezentau politisti imbracati in postasi, seara tarziu, la usa locuintei mele ca sa imi aduca scrisoarea doamnei prefect. Cat despre presiuni, acestea au fost si asupra mea. Am fost sunat de oameni cu rang de ministru care mi-au cerut anumite lucruri. Doamna prefect mi-a transmis ca o sa ma joace ea in picioare, in timp ce primul-ministru m-a felicitat pentru modul in care am actionat', a declarat primarul Bunta Levente.

'Cand am aflat ca autorizatia contine date eronate, am redactat una noua, insa primarul, desi se afla in cladire, a refuzat sa o semneze, motivand ca o va face abia la doua zile dupa reinhumare. Eu nu as numi asta tragere de timp, mai degraba vorbim de sabotaj', a precizat Frater Oliver, responsabilul din partea Parlamentului ungar pentru organizarea ceremoniei de la Odorheiu-Secuiesc.

'Baietii rai'

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borbely Csaba, s-a prezentat personal la ceremonia de comemorare a scriitorului, in ciuda anuntului facut de partidul sau, UDMR, ca nu vor fi reprezentati in nici un fel la aceasta actiune. 'Din pacate, anumiti baieti rai profita de un astfel de eveniment in scopuri personale si electorale. Eu n-am venit in scop de campanie, ci doar ca sa il comemorez pe Nyíro József. Cand spun baieti rai, ma refer la acei politicieni care folosesc viata lui Nyíro József in scop electoral', spus Borbely. 'Guvernul Ponta a decis sa schimbe toti prefectii si subprefectii, desi de la aderarea la Uniunea Europeana s-a stabilit ca functia de prefect este apolitica. Era de asteptat sa fim judecati dupa realizari si nu dupa culoarea politica', a adaugat si fostul prefect al judetului Harghita, Ladanyi Zsolt, care si-a exprimat dezaprobarea fata de decizia Prefecturii de a analiza modul in care s-au denumit strazi si scoli dupa numele scriitorului Nyíro József si tentativa de a schimba denumirea acestora. Conform fundatiei Nyíro József, s-a constatat ca in luna mai, atat in Ungaria, cat si in Romania au crescut semnificativ vanzarile cartilor scrise de Nyíro József si inchirierea acestora de la biblioteci.

Despre reinhumare, in presa internationala

Scandalul dintre Romania si Ungaria pe tema reinhumarii lui Nyíro József nu a ramas fara ecou in presa internationala. 'Un erou, o urna disparuta si multe necazuri', titreaza site-ul televiziunii germane de stiri 'N24'. 'Cateodata sunt lucruri mici care provoaca scandaluri mari. Disputa dintre Romania si Ungaria pare sa fie unul dintre acele lucruri mici. Totul se invarte in jurul unei urne mici si a unei mandrii nationale mari', mai noteaza sursa citata. 'O reinhumare planuita agita spiritele intre Bucuresti si Budapesta. Parlamentul ungar incearca sa repatrieze in Transilvania, care apartine acum Romaniei, urna cu cenusa unui scriitor extremist. Insa ceremonia s-a lovit de interdictia autoritatilor romane, astfel ca urna a ramas in Ungaria. In consecinta, presedintele Parlamentului ungar a acuzat comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al vecinilor romani. Replica Bucurestiului a venit prompt, Kover fiind rugat sa vorbeasca astfel la Budapesta, nu in Romania', noteaza Sachsische Zeitung, informatie publicata si de portalul austriac de stiri nachrichten.at. 'Scandal scabros al urnelor intre Budapesta si Bucuresti' este titlul ales de jurnalistii austrieci de la Der Standard pentru a reliefa situatia creata in jurul reinhumarii lui Nyíro József.

'Cenusa pentru cenusa, dar fascistul ramane in Ungaria. Guvernul de la Bucuresti interzice repatrierea osemintelor scriitorului. Ungaria considera interdictia drept o mostra de barbarie. In Transilvania, care inaintea Primului Razboi Mondial a apartinut Imperiului Austro-Ungar, traiesc peste un milion de etnici maghiari care astazi sunt cetateni romani. Separarea Transilvaniei este vazuta de revizionistii maghiari drept o rusine nationala. Propaganda lor prevede reinstaurarea Ungariei Mari, prin lipirea zonelor pierdute in urmarea tratatului de pace de la Trianon. Din cauza interdictiei ceremoniei de reinhumare, presedintele Parlamentului ungar a numit atitudinea autoritatilor romane ca fiind barbara, necivilizata, neprietenoasa, paranoica si isterica', noteaza editia online a cotidianului german Tageszeitung, taz.de. 'Reinhumarea lui Nyíro a fost programata pentru duminica Rusaliilor Catolice, insa ceremonia a fost interzisa de Guvernul Romaniei. Astfel, la Odorheiu Secuiesc s-a tinut doar o ceremonie de comemorare la care au participat secretarul de stat in Ministerul Culturii, Szocs Geza, si presedintele Parlamentului ungar Kover Laszlo. Acesta s-a purtat ca si cum Transilvania ar fi din nou teritoriul Ungariei. A inceput sa jigneasca Guvernul roman, numindu-l barbar, necivilizat, neprietenos, paranoic si isteric. Kover a anuntat ca intr-un fel sau altul, reinhumarea tot va avea loc precizand ca victorioasa este acea natie care are un fiu de ale carui oseminte altii se tem', scrie Der Spiegel.


×