x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fara politica in biserica

Fara politica in biserica

13 Feb 2004   •   00:00

Preotii trebuie sa aleaga in zece zile daca vor sa slujeasca in continuare Biserica sau opteaza pentru o cariera politica.

Preotii nu trebuie sa se implice in politica. Decizia a fost anuntata oficial ieri, dupa incheierea lucrarilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
DIANA CRINTEA


Sfantul Sinod a lansat ieri un apel catre liderii partidelor politice din Romania sa nu permita recrutarea de membri din randurile clerului si nici folosirea in scopuri politice a persoanelor, spatiilor, slujbelor si insemnelor bisericesti. Totodata, in conformitate cu canoanele bisericesti, Sfantul Sinod a interzis arhiereilor, preotilor, diaconilor si monahilor sa faca politica partinica, sa fie membri ai unui partid politic, sa participe la campanii electorale, sa candideze si sa devina membri ai parlamentului sau consiliilor locale, primari, viceprimari sau sa ocupe alte functii in administrat ia publica centrala si locala. "Cel care va incalca aceste reguli, precum si legamantul depus la hirotonie are de ales intre cariera politica si misiunea preoteasca, pentru totdeauna, fara drept de revenire in cler. Abaterile de acest fel vor fi judecate in Consiliile eparhiale", a precizat IPS Bartolomeu, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului. Decizia Sfantului Sinod va fi adusa la cunostinta clericilor printr-o circulara, urmand a fi aplicata imediat. Preotii si arhiereii vor fi invitati sa-si depuna demisiile din partidele in care au intrat.
Discutiile pe marginea acestei probleme au fost generate de declaratiile lui Octav Cozmanca, presedintele executiv al PSD, care solicita acordarea dreptului preotilor de a intra in partide si chiar de a candida in alegeri.

La Suceava si Neamt, clericii renunta la politica
Majoritatea preotilor implicati in politica din judetele Suceava, Vaslui si Neamt vor renunta la aceasta cariera si isi vor continua misiunea preoteasca. Exista insa un preot vasluian care este tentat sa treaca la greco-catolicism pentru a-si putea pastra functia politica. Preotul Alistah Cojocaru, consilier local sucevean, ales pe listele PSD, a declarat ca va renunta la calitatea de ales local. Si protopopul de Campulung Moldovenesc, Aurel Goras, consilier local PNL, a declarat ca va renunta la cariera politica in favoarea misiunii preotesti. (Eugenia Mihalcea)

×
Subiecte în articol: observator politica