x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fără teze unice din toamnă

Fără teze unice din toamnă

de Eugenia Mihalcea    |    25 Aug 2009   •   00:00
 Fără teze unice din toamnă
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Tezele cu subiect unic, care se susţineau în clasele a VII-a şi a VIII-a, vor fi desfiinţate de anul acesta, după cum a anunţat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Admiterea la liceu se va face pe baza mediilor din gimnaziu şi a unui test de tip internaţional.

"Probabil vom renunţa la tezele cu subiect unic, care au produs numai probleme", a declarat ieri ministrul Educaţiei. În aceste condiţii, elevii vor trece din clasa a VIII-a în primul an de liceu pe baza notelor obţinute în cei patru ani de gimnaziu, dar şi în funcţie de notele pe care le vor obţine la un test de tip internaţional, care va fi dat în semestrul al II-lea, după cum a declarat Ecaterina Andronescu pentru Jurnalul Naţional.

Săptămâna trecută, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Doina Pană, a precizat că admiterea la liceu va fi modificată din vara anului 2010 printr-un ordin de ministru. "Admiterea în liceu pentru acest an, care este unul de compromis, va reprezenta 50% media celor patru ani de gimnaziu, 25% rezultatul la teza cu subiect unic din clasa a VII-a şi 25% rezultatul la testul naţional, introdus în premieră în anul şcolar 2009-2010. Acest test naţional va înlocui tezele cu subiect unic şi va fi gândit ca un test care verifică adaptarea la viaţă a candidaţilor", spunea secretarul de stat.


TESTARE DE TIP INTERNAŢIONAL
Ministrul Ecaterina Andronescu a confirmat ieri faptul că, cel mai probabil, elevii care vor începe la 15 septembrie clasa a VIII-a nu vor mai da teza cu subiect unic şi vor intra la liceu pe baza notelor din anii de gimnaziu, a notei de la teza cu subiect unic susţinută anul trecut, când erau în clasa a VII-a, dar şi a notelor de la testarea de tip internaţional.

Andronescu a spus că aceste modificări vor fi făcute în metodologia de examinare, care va fi făcută publică până la începerea noului an şcolar. Modificarea pe care vrea să o facă mi­nistrul Educaţiei în anul şcolar 2009-2010 va fi urmată de o alta în anul 2010-2011.
Mai exact, Ministerul Educaţiei va schimba în anul următor, prin ordin de ministru, exa­menul de admitere la liceu prin înlocuirea tezelor unice cu o singură evaluare scrisă de tip internaţional, care va include întrebări din mai multe materii.

Modalitatea de admitere la liceu este una dintre problemele care diferenţiază propune­rile ministerului de cele incluse în proiectul Comisiei prezidenţiale conduse de Mircea Miclea. Comisia propune ca liceele să poată organiza examen de admitere.

Tezele unice au fost introduse la iniţiativa fostului ministru al Educaţiei, Mihail Hărdău, iar primii care le-au experimentat au fost elevii claselor a VII-a din anul şcolar 2006-2007. Atunci, sub formă de proiect-pilot, tezele au durat 50 de minute şi au fost simple lucrări semestriale. Din anul şcolar 2007-2008, aceste examene au devenit, oficial, criteriu de admitere la liceu.

Majoritatea cadrelor didactice este de acord cu renunţarea la teze. Peste 66% din profesori cred că rezultatele de la teze nu reflectă pregătirea elevilor, din cauză că există multe nereguli la supravegherea exa­menului şi la corectarea lucrărilor, potrivit
unui sondaj al companiei de soft educaţional Intuitext.

×
Subiecte în articol: scoala