x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fără viză în Thailanda pentru o vacanţă de maximum 15 zile

Fără viză în Thailanda pentru o vacanţă de maximum 15 zile

de Gabriela Antoniu    |    01 Noi 2010   •   00:00
Această facilitate va fi aplicată începând cu 20 noiembrie
MAE anunţă că din 20 noiembrie 2010 cetăţenii români care doresc să că­lătorească în Thailanda nu mai au nevoie de viză dacă sejurul lor este de ma­ximum 15 zile. Această facilitate de călătorie, numită "viză pe aeroport", a fost obţinută prin eforturile di­plomatice ale MAE şi mai ales ale Am­basadei României în Thailanda. Da­că sejurul lor este mai mare de 15 zile, ei vor avea nevoie de viză de la Am­basada Thailandei din Ro­mânia. Reprezentantul diplomatic ro­mân la Bangkok, Mihai Sion, ne-a declarat că demersul diplomatic al României a început într-o formă mai susţinută  din septembrie 2009. Au avut loc multe întâlniri la cele mai importante autorităţi, Guvern , MAE thailandez, Ministerul de Interne, dar şi cu ambasadorii statelor UE acre­ditaţi la Bangkok. Primele demersuri au început la MAE thailandez. Mi­nistrul de Externe thailandez a sprijinit tot timpul acest demers, dar procesul de iniţiere şi procedurile legale şi juridice au fost stufoase.

După ce MAE a trimis pro­punerea de acordare a VOA (visa-on-arrival sau viza pe aeroport) pentru cetăţenii României, pe masa Guvernului, câteva ministere (Justiţie şi Interne), precum şi alte autorităţi au studiat şi validat propunerile MAE thailandez. Apoi s-a programat discutarea documentului în şedinţă săptămânală a Guvernului. În ziua de 10 august 2010, Guvernul Thailandei a aprobat documentul prin care România beneficiază de VOA. În urma aprobării Guvernului, documentul a fost trimis spre implementare Ministerului de Interne.

Analiza şi măsurile de aplicare s-au încheiat printr-o Rezoluţie a ministrului de Interne care a fost aprobată şi semnată de ministrul de Interne la 13 octombrie 2010. Rezoluţia finală s-a trimis la Royal Gazette (Monitorul Oficial al Rega­tului Thailandei), care a publicat do­cumentul la 21 octombrie 2010. Măsura de acordare a VOA pentru cetăţenii români intră în vigoare la 30 zile de la data publicării în Royal Gazette. Din 20 noiembrie 2010, românii care vor călători în Thailanda pentru o vacanţă de maximum 15 zile vor avea nevoie numai de paşaport şi bilet de avion. Atât!

×
Subiecte în articol: observator