x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Favorit prezidential - Campion fara licitatie

Favorit prezidential - Campion fara licitatie

de Oana Stancu Zamfir    |    Sorin Anghel    |    15 Aug 2005   •   00:00
Favorit prezidential - Campion fara licitatie

Administratia Nationala a Drumurilor a atribuit fara licitatie lucrarile de refacere a podului ce leaga Oltenita de Giurgiu. "Beneficiar" e firma lui Dan Besciu, omul de afaceri care patroneaza si Restaurantul Golden Blitz, loc preferat de taina si de taifas al presedintelui Traian Basescu.

Administratia Nationala a Drumurilor a atribuit fara licitatie lucrarile de refacere a podului ce leaga Oltenita de Giurgiu. "Beneficiarul" este SC Euro Construct 2000 SRL, societate aflata sub tutela lui Dan Besciu, om de afaceri care patroneaza si restaurantul Golden Blitz, preferatul lui Traian Basescu.

Dupa inundatiile care au lovit Romania in acest an, multe sosele si poduri au fost afectate, ingreunand circulatia pe cele mai importante drumuri nationale. Astfel, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a grabit refacerea cat mai rapida a zonelor afectate. In aceste conditii, multe dintre lucrari au fost atribuite prin incredintare directa, ceea ce a tras murmure de nemultumire.

ALARMA. Podul de peste raul Arges, care facea legatura cu Giurgiu, s-a surpat la jumatatea lunii trecute. Pamantul de pe una dintre cele doua pante a luat-o la vale, astfel ca circulatia a fost restrictionata serios, existand pericolul ca soseaua sa se prabuseasca. Situatia a alarmat autoritatile locale, care au cerut Administratie Nationale a Drumurilor, refacerea cat mai rapida a podului. Institutia subordonata MTCT-ului nu a stat cu mainile in san si a gasit rapid o firma de constructii care sa efectueze lucrarea.

NEMULTUMIRE. Una dintre societatile care a beneficiat de un asemenea privilegiu este Euro Construct Trading 98 SRL Bucuresti, aflata in proprietatea lui Dan Besciu. Surpriza cea mare a venit in momentul in care constructorii locali au fost solicitati de catre firma bucuresteana sa ofere spre inchiriere utilaje cu ajutorul carora sa efectueze lucrarea. "Cei de la Euro Construct au inchiriat de la mine doua bascule. Nu stiu cum au primit ei lucrarea de refacere a acestui pod si nici nu ma intereseaza. Ma deranjeaza totusi ca nu s-a facut o licitatie publica pentru ca si firma mea are utilaje prin care ar fi putut efectua aceasta lucrare", a recunoscut Marin Stoiciu, directorul Sut SA Oltenita, societate cu obiect de activitate in domeniul constructiilor.

REFUZ. Primarul Oltenitei, Costinel Milescu, asteapta acum sa vada cat de rapid va fi reluata circulatia vehiculelor de mare tonaj spre Giurgiu. "Nu stiu exact cum se numeste firma care trebuie sa repare podul. Valoarea lucrarii cred ca depaseste 5 miliarde de lei, bani care nu vin de la bugetul nostru local. Daca sunt seriosi si au finantare, ar trebui sa termine lucrarea cam in doua luni", a declarat edilul. Pentru a afla mai multe detalii am vrut sa luam legatura si cu Dan Besciu, patronul firmei Euro Construct insa acesta nu a putut fi contactat. Podul aflat la marginea Oltenitei a fost ridicat odata cu construirea Canalului Dunare-Bucuresti, acesta fiind singurul finalizat.

AFACERI CU SOTUL LUI UDREA
Legaturile de afaceri ale lui Dan Besciu il includ in mod direct si pe sotul sefei cancelariei lui Traian Basescu, Elena Udrea, cea cu care Traian Basescu a fost fotografiat tarziu in noapte in restaurantul lui Besciu, Golden Blitz. Besciu si Dorin Cocos sunt parteneri in firma West Tour 98 SRL, unde primul detine 25% din actiuni, iar celalalt 15%. Firma a fost infiintata in 1998, insa nu a depus nici un bilant in nici un an Ministerului Finantelor, pentru ca in prezent sa se afle in dizolvare. (Oana Stancu)

PE LISTA MINISTERULUI TRANSPORTURILOR
Tot in regim de urgenta, firma lui Besciu a primit si lucrarile de refacere a infrastructurii feroviare in Vrancea. In acelasi judet, societatea mai are acum in gestiune trei drumuri judetene, lucrari atribuite insa de Consiliul Judetean. Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, ne-a confirmat ieri ca Euro Construct se afla pe lista intocmita de Ministerul Transporturilor. "Lucrarea de la calea ferata le-a atribuit-o Ministerul Transporturilor. Cu Consiliul au trei contracte, pentru trei drumuri judetene", ne-a declarat Oprisan, apropiatul fostului Ministru al Transporturilor Miron Mitrea, la care duc si "prieteniile" lui Dan Besciu. In Bucuresti, Euro Construct a figurat in 2004 cu circa 22 de contracte mari, potrivit site-ului Primariei Capitalei. (Oana Stancu)

Afaceri prospere in mandatul lui Basescu

DISCRET. Restaurantul Golden Blitz, locul de taina si taifas preferat de presedintele Basescu
Pe patronul firmei de constructii care acum primeste lucrari pe incredintare directa de la Administratia Nationala a Drumurilor Traian Basescu l-a facut celebru, alegand ca loc de taina si taifas restaurantul acestuia, Golden Blitz. Traseul omului de afaceri Dan Besciu nu este insa deloc lipsit de surprize, inainte sa ajunga Basescu primar, spun surse din Primaria Capitalei, Besciu fiind strans legat de pesedistul Victor Stan, consilier municipal, la randu-i apropiat al lui Miron Mitrea, frecventand, se pare, chiar si cercuri comune cu Nutu Camataru. Afacerile in care Besciu s-a lansat ar avea ceva in comun cu Stan, liderul taximetristilor, si cu Mitrea, sindicalist si fost ministru al Transporturilor: primele doua firme la care este actionar Besciu, Cam-Expres si Italrom export-import, au amandoua ca obiect de activitate transporturile terestre. Insa firmele pentru care Dan Besciu este cunoscut acum in Bucuresti sunt Golden Blitz si Euro Construct.

DRUMARUL INFLORITOR. Euro Construct Trading 98 SRL, firma care a obtinut in regim de urgenta lucrarea de la Oltenita, este o emblema care poate fi des intalnita pe utilajele care asfalteaza Bucurestiul. De aceea ridica un semn de intrebare felul in care a decis sa gestioneze situatia de urgenta de la Oltenita, unde a cautat sa imprumute utilaje de la constructorii locali. Firma de drumuri a patronului de la Golden Blitz a pornit in 1998 cu 20 de angajati. Avea ca obiect de activitate organizarea de santiere si pregatirea terenului. In primul an a avut o cifra de afaceri de 33 de miliarde si un profit de doar doua miliarde. Perioada sa de glorie coincide cu mandatul lui Traian Basescu la Primaria Capitalei. O cifra de afaceri de 67 de miliarde in 2000 ajunge la 442 de miliade de lei in 2003 si la un profit de 73 de miliarde, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor. Obiectul de activitate se schimba si el, treptat: servicii pentru societate in 2000, constructii de autostrazi, drumuri si aerodroame in 2003. Numarul mediu de angajati creste si el la aproape o suta. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Dan Besciu este administratorul firmei si detine 40% din societate.

CARCIUMARUL DISCRET. Cu partenerul de la Euro Construct, Sorin Serban Vulpescu, Besciu are si restaurantele Golden Blitz, in care ii place lui Traian Basescu si pedistilor lui sa chefuiasca si in care seful statului a fost fotografiat alaturi de Elena Udrea, la o cina in miez de noapte. Golden Blitz pare o afacere de familie in care apare si cate o doamna de fiecare partener, Manuela Besciu si Liliana Vulpescu, precum si perechea Costin si Gabriela Minculescu, fiecarui cuplu revenindu-i circa 33%.

Surprinzator, desi pornita in 1993, afacerea cu restaurante a lui Besciu a inflorit tot de cand a inceput Traian Basescu sa ii calce pragul, alaturi de apropiatii sai din primarie si din partid, printre care si actualul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre, sef si peste Administratia Nationala a Drumurilor. In 1999, Golden Blitz avea profit 55 de milioane si o cifra de afaceri de 2 miliarde. In 2003, profitul a crescut la peste jumatate de miliard, iar cifra de afaceri a ajuns la circa 6 miliarde.
×