x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ferma preşedintelui: Strigătul corăbierilor – pământ! ­ le-a direcţionat Băseştilor achiziţiile agricole

Ferma preşedintelui: Strigătul corăbierilor – pământ! ­ le-a direcţionat Băseştilor achiziţiile agricole

de Dan Constantin    |    24 Noi 2013   •   16:25
Ferma preşedintelui: Strigătul corăbierilor – pământ! ­ le-a direcţionat Băseştilor achiziţiile agricole

Intrarea lui Băsescu Traian în rândul fermierilor cu proprietăţi de sute de hectare a fost experimentată în familie de câţiva ani. Fratele mezin, Mircea, a luat în arendă un mănos teren de la malul mării care provine de la o Staţiune de cercetări agricole. Firma Global Business & Investments – din patrimoniul familiei Băsescu şi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa (din patrimoniul statului) au o asociere pe 15 ani pentru exploatarea a 30 de hectare ale Fermei de la Agigea. Aici a fost replantată piersicăria, iar Băsescu Traian anunţa şi el că i-ar plăcea o livadă de câteva zeci de hectare. Ferma de la Nana, cu 291 hectare, intrată în patrimoniul familiei în 9 septembrie, poate creşte rapid, cu cel puţin 200 de hectare, după cum anunţa Băsescu Traian.

Jurnalul Naţional a prezentat pe larg implicarea mai multor instituţii ale statului – CEC Bank, Parchet, Instituţia prezidenţială ­ în realizarea tranzacţiei pentru “Ferma preşedintelui”. Legăturile suspecte cu notari penali, conexiunile cu celebrul “Club Monaco” în care apare Bebe Ionescu şi filiera Luxten, domiciliată la aceeaşi adresă, în Principat, cu vânzătorul terenului de la Nana vor fi subiecte de analizat în comisia parlamentară care se naşte cu forcepsul. S-a înfiinţat deja o subcomisie de analiză a activităţii CEC Bank, în cadrul Comisiei buget-finanţe a Senatului, aşa încât vor fi lămurite şi controversele legate de creditarea Ioanei Băsescu.

Familia Băsescu arată un apetit crescut pentru afacerile din agricultură. Traian, ca şef al clanului, a pledat toată vara pentru investiţiile în terenuri agricole, sfat urmat de Ioana, dovedită ca fiică ascultătoare, dornică să împlinească prin sacrificiu financiar visul tatălui de a ajunge fermier.

Mircea Băsescu este, cum arătam, un precursor. Afinii lui au în lucru ferma de la Agigea, unde practică o agricultură novatoare. Piersicile turtite şi roşiile negre sunt specialităţile pe care Mircea a încercat fără succes să le introducă în meniul lui Traian. Afacerea cu terenuri care provin de la Institutele de cercetări din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole sunt  foarte agreate în familie. Terenul de la Nana este lângă Fundulea şi procurorul Papici tocmai aflăm că anchetează înstrăinarea terenurilor celebrei staţiuni de cercetări unde s-a înstăpânit familia Fuia, fost ministru al Agriculturii şi sfătuitor al preşedintelui Băsescu în domeniu.  Elena Udrea, mereu aproape de familia Băsescu, este şi ea încântată de o investiţie în agricultură. Caută de zor terenuri prin Călăraşi, aşa că surpriza de a fi vecină de tarla la Nana cu “moşierul” Băsescu nu este exclusă. În plus, exploatarea în comun a unor suprafeţe alăturate ar aduce şi un plus de eficienţă. În agricultură, proverbul “să te întinzi cât ţi-e plapuma” devine “să tragi plapuma peste cât mai mult pământ”.

Aşa ajungem la punctul de la care au pornit fraţii Băsescu – strigătul corăbierilor avizi să vadă ţărmul: pământ!

×