x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fermierii români vor primi, începând de miercuri, 61 de euro pe hectar

Fermierii români vor primi, începând de miercuri, 61 de euro pe hectar

15 Oct 2013   •   09:51
Fermierii români vor primi, începând de miercuri, 61 de euro pe hectar
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat, astăzi, că fermierii români vor primi, începând de miercuri, avansul de 50% din plățile pe suprafață, respectiv 61 de euro pe hectar.

"Încercăm să plătim fermierilor, în cel mult 2-3 săptămâni, circa 600 de milioane de euro, ceea ce reprezintă avansul de 50% din plățile pe suprafață, respectiv 61 de euro pe hectar, astfel încât acești bani să se întoarcă cat mai rapid de la Bruxelles. Diferența până la 160 de euro pe hectar o vom plăti după 1 decembrie și sper că până în martie vom reuși să finalizăm integral plățile pe suprafață", a spus Constantin, potrivit Agerpres.

Pentru schema de plată unică pe suprafață (SAPS) aferentă anului 2013, suma alocată României din Fondul European pentru Garantare în Agricultură (FEGA) este 1,403 miliarde de euro, iar cuantumul maxim al plăților este de 139,17 euro /hectar.

La această sumă, Guvernul a mai aprobat încă o plată suplimentară de 21 de euro pe hectar din bugetul național, ceea ce ridică subvenția pe suprafață la 160 de euro pe hectar.

De asemenea, ministrul a precizat că este pentru prima dată când Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) plătește avansul pentru Axa 2, respectiv pentru măsurile de agromediu, până în prezent fiind efectuate plăți de 275 de milioane de euro.

În cadrul Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafață SAPS 2013 au fost depuse un număr de 1.037.427 cereri de plată, pentru o suprafață de 9,8 milioane hectare.

×