x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Festival - A inceput Sighisoara Medievala

Festival - A inceput Sighisoara Medievala

de Cristina Ologeanu    |    29 Iul 2006   •   00:00
Festival - A inceput Sighisoara Medievala

Festivalul Sighisoara Medievala a debutat la Sala Festiva a Primariei cu innobilarea a opt noi cavaleri si domnite.

Ieri, la ora 15:00, la Sala de Festivitati a Primariei s-a dat startul celei de-a XIV-a editii a Festivalului Sighisoara Medievala. Pentru ca s-a dorit ca aceasta editie sa fie sub semnul cavalerismului, dupa speechurile de rigoare ale organizatorilor, s-a purces la innobilarea a opt noi cavaleri. Printre acestia s-au numarat si folkistii Ducu Bertzi si Nicu Alifantis (acesta din urma, din nefericire nefiind prezent). "De multe ori ai cantat «Om bun», de multe ori ai dovedit ca esti om bun si ai adus cinste menestrelilor. De aceea, ne bucuram sa avem un astfel de nobil cavaler alaturi de noi", acesta a fost discursul cavalerului inainte de a-l pune pe Ducu Bertzi in genunchi pentru a i se acorda titlul de cavaler al ordinului de Sighisoara. Ad-hoc, a mai fost numita domnita si o fetita de 6 ani, care se plimba nestingherita, ascunsa sub o masca, prin Sala de Festivitati a Primariei. Maria Teodora, din Brasov, nu a vrut sa primeasca titlul nobiliar, speriindu-se foarte tare de vasnicul cavaler care isi tinea sabia deasupra capului ei. Dar dupa ce acesta i-a explicat ca, daca va primi sa fie innobilata, cand va creste va fi cea mai frumoasa domnita, micuta s-a razgandit.

ALAI. Dupa festivitatea din Primarie s-a pornit spre Piata Cetatii cu un alai format din domnite, cavaleri calare si pe jos, luptatori si cu nelipsitul bufon. Alaiul l-a avut in frunte pe primarul Sighisoarei, Ioan Dorin Danesan. N-au lipsit luptele intre cavaleri si glumele (reusite chiar) bufonului. Toate bune si frumoase, dar din peisaj a lipsit tobosarul, fara de care nu putea sa inceapa petrecerea medivala. Drept urmare, bufonul a pornit in cautarea lui. Nu era ascuns dupa copaci, nu s-a ferit de arsita soarelui in vreo crasma si nici macar nu se pitise in gentile curiosilor din piata. Pur si simplu, bufonul nu l-a vazut ca era chiar sub nasul lui.

LUPTE. Cavalerii de Transilvania din Hermannstadt s-au luptat cu cei care nu voiau sa lase alaiul sa ajunga in Piata Cetatii

MASURI. Pentru siguranta si linistea petrecaretilor medievali, s-au luat o serie de masuri de securitate. Au fost detasati peste 140 de jandarmi ai Gruparii Mobile din Targu-Mures, acestora adaugandu-li-se efective ale politiei Comunitare si ale Politiei municipale. Si pompierii, si medicii de pe ambulante vor fi pe baricade pe toata durata festivalului. Pentru a nu exista probleme de trafic in Cetate, organizatorii au interzis accesul autovehiculelor. Cu exceptia masinilor de marfa care aprovizioneaza restaurantele, barurile si pensiunile din Cetate, intre orele 6 si 8 dimineata, precum si microbuzele ce transporta bagajele turistilor cazati in unitati din incinta Cetatii.

×
Subiecte în articol: observator