x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

de Luminita Ciobanu    |    06 Aug 2013   •   19:04
Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
Sursa foto: Muzeul Astra Sibiu

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului gazduieşte în perioada 9-11 august cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare Important punct de reper în programul cultural estival al Sibiului,  evenimentul îşi propune valorificarea patrimoniului cultural tradiţional, exprimat prin valorile cotidiene din viaţa comunităţilor rurale, precum şi încurajarea tinerei generaţii de a cunoaşte şi perpetua aceste marci ale propriei identităţi etno-culturale.

Evenimentul, finanţat pentru prima dată în acest an de Administraţia Fondului Cultural Naţional, este conceput ca o manifestare interactivă între actanţi şi publicul vizitator. Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare are ca model Festivalul Folcloric "Smithsonian" organizat anual încă din 1966, în Washington D.C., de către Institutul Smithsonian. Participarea Românei ca invitat de onoare la ediţia din 1999 a generat ideea organizării şi la noi în ţară a unui festival de acest tip. Materializarea acestui deziderat s-a realizat în 2001, odată cu prima ediţie a Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare, organizat de Muzeul ASTRA la Sibiu.

Programul desfăşurat pe mai multe secţiuni (Arte religioase şi arte literare, Arte muzicale şi coregrafice, Arte plastice şi Arte culinare) urmăreşte promovarea unor standarde de autenticitate şi de excelenţă a formelor culturale semnificative.

Într-o autentică atmosferă de "şezătoare", în gospodăriile din muzeu se vor rememora scene şi obiceiuri din viaţa satului, şi vor fi interpretale cântece tradiţionale.

Nu vor lipsi, bineînţeles, spectacolele folclorice, desfăşurate pe scena de pe lac sau în diferite zone ale muzeului. Meşteri, rapsozi populari dar şi «bucătari» din judeţele Bihor, Călăraşi si Mehedinţi, vor împărtăşi celor pasionaţi de cultura populară, farmecul vieţii în comunitatea satului tradiţional.            

Pe de altă parte, vineri, 9 august, la ora 12:00, va fi vernisată, la Casa Hermes expozitia « Ada Kaleh. Insula din suflet »,  rezultatul colaborării instituţionale şi a cercetărilor de arhive şi de colecţie, realizate de către muzeografii Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu şi cei ai Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti. 



                   


×
Subiecte în articol: traditii