x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fiesta spaniolă de la Bucureşti a atras privirile întregii Europe

Fiesta spaniolă de la Bucureşti a atras privirile întregii Europe

de Marina Constantinoiu    |    10 Mai 2012   •   16:09
Fiesta spaniolă de la Bucureşti a atras privirile întregii Europe

'Circa 25.000 de suporteri ai echipei Atletico Madrid si ai Athletic Bilbao, imbracati in tricouri in dungi alb-rosu au invadat centrul Bucurestiului, unde a avut loc finala Europa League miercuri seara, intr-o ambianta placuta, printre cantece si beri', comenteaza France Presse. Agentia franceza povesteste despre 'fanzone'-le instalate de UEFA in Piata Constitutiei pentru suporterii basci, in fata actualului Parlament si grandios palat al fostului dictator Nicolae Ceausescu, in timp ce fanii madrileni s-au grupat in Piata George Enescu, la 2 kilometri distanta, in fata fostului palat regal. 'Centrul istoric, denumit Centrul Vechi, a fost luat cu asalt de un val rosu-alb, cele doua echipe avand aceleasi culori la echipamentul de baza', noteaza AFP.

'Atmosfera spectaculoasa'

Presa spaniola a scris doua zile la rand despre fervoarea generala care a pus stapanire pe Capitala Romaniei dupa ce valuri de spanioli au sosit aici pentru finala Europa League Atletico Madrid si Athletic Bilbao.

'Atmosfera din Bucuresti este spectaculoasa', scrie Mundo Deportivo, citat de b1.ro. 'In localuri se pot vedea fani ai ambelor echipe. Totusi, centrul este dominat de fanii Atletico, in timp ce fanii lui Bilbao prefera fanzone-urile', scria El Mundo Deportivo.

La randul ei, publicatia As pluseaza, titrand ca 'Luna de miere dintre spanioli si Bucuresti continua', facand referire la faptul ca suporterii veniti in Capitala Romaniei nu vor uita ospitalitatea romanilor si faptul ca s-au simtit aici foarte bine.

'Fortele de ordine, discrete, au supravegheat acest aflux de vizitatori si unii dintre politisti nu au ezitat sa se fotografieze cu suporteri ai celor doua echipe', mai scrie France Presse, care reaminteste faptul ca autoritatile romane au mobilizat, in masura posibilitatilor, politisti care sa aiba un minim de cunostinte de limba spaniola.

'In acest cartier foarte festiv din centrul Bucurestiului, numeroase, baruri, pub-uri si restaurante aliniate erau pregatite pentru difuzarea meciului, pe alocuri cu mici confuzii ale numelor atat de asemanatoare si de combinatii cum ar fi 'Athletico Madrid'', mai scrie AFP.

Berea a curs-rau

France Presse mai subliniaza faptul ca Spania este o destinatie predilecta pentru sute de mii de imigranti romani, iar acest meci a suscitat un interes enorm in intreaga Romanie.

'De marti, berea a curs-rau in Capitala Romaniei. Potrivit primarului orasului, Sorin Oprescu, s-au consumat peste 200.000 de litri de bere pana in dupa-amiaza dinaintea meciului de catre fanii spanioli', scrie AFP. Excese s-au inregistrat nu doar la capitolul consum de bere, ci si la unele preturi ale camerelor de hotel, care au ajuns si la 4.000 de euro, potrivit agentiei de presa Mediafax, subliniaza France Presse.

Agentia franceza remarca si faptul ca presa romana si-a reglat ceasul dupa 'ora spaniola', cotidianul de sport Gazeta Sporturilor (GSP), cel mai vechi din Europa, publicand miercuri o editie bilingva.

Nemultumiri romanesti pe stadion, remarcate de britanici

'Bucurestiul atrage privirile intregii Europe', scria si publicatia spaniola Marca. 'La arena s-a lucrat la ultimele detalii pina in ziua finalei pentru a fi la inaltime pentru o reprezentatie de gala', nota sursa citata. Inaintea meciului, Marca scria ca 'Bucurestiul si al sau stadion national vor fi in atentia Europei intr-o partida in care imnul spaniol va rasuna cat se poate de clar'.

Cotidianul britanic The Guardian a remarcat, insa, si o componenta cu iz romanesc a acestei finale. Sursa citata comenteaza ca finala Europa League, desi desfasurata intre doua echipe spaniole, a avut si "o latura romaneasca, ceea ce se poate traduce printr-un curent de nemultumire". Microbistii romani prezenti pe stadion au scandat sloganuri impotriva lui Dumitru Dragomir si impotriva dezafilierii Craiovei, scrie ziarul britanic. Caruia nu i-a scapat nici patrunderea pe stadion a doi suporteri romani, in timpul meciului, in sprijinul Craiovei.

"Bucuresti e la 2.481 km departare de Madrid si la 2.322 km de Bilbao. Spaniolii se simt insa aici precum acasa. Este ca o petrecere in familie. Arena Nationala merita. In Europa de Est este intrecut doar de noul si luxosul Stadion National din Varsovia", a notat ziarul As, care anunta, inaintea meciului, ca 'Bucurestiul va fi invadat de 22.000 de spanioli'.

×