x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Film menit să ilustreze amploarea corupţiei în România, criticat de unul dintre protagonişti (Video)

Film menit să ilustreze amploarea corupţiei în România, criticat de unul dintre protagonişti (Video)

18 Iul 2008   •   00:00

15:10 • Un film realizat de Journeyman Pictures şi postat pe internet sub numele "Corruption in Romania" este criticat de unul dintre cei intervievaţi de producători, liderul Transparency International România Victor Alistar, care susţine că afirmaţiile sale au fost scoase din context la montaj

Un film realizat de Journeyman Pictures şi postat pe internet sub numele "Corruption in Romania" este criticat de unul dintre cei intervievaţi de producători, liderul Transparency International România Victor Alistar, care susţine că afirmaţiile sale au fost scoase din context la montaj.

În urmă cu trei săptămâni, filmul "Corruption in Romania" a fost postat pe site-ul www.youtube.com. Cu o durată de 7 minute şi 25 de secunde, pelicula ilustrează modul în care românii au de-a face cu fenomenul corupţiei de când vin pe lume, atunci când părinţii lor trebuie să plătească medicii şi asistentele cu ocazia naşterii.

Filmul vorbeşte apoi despre corupţia din administraţie, din fotbal şi alte domenii de activitate, dar insistă asupra modului în care flagelul corupţiei atinge mediul politic.

Pe această temă sunt intervievaţi liderul Transparency International, Victor Alistar, fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei şi procurorul şef al DNA, Daniel Morar. Toţi aceştia critică mediul politic din România, considerându-l responsabil pentru tentative de sabotare a bunului mers al luptei anticorupţie de la Bucureşti.

Imaginile insistă, în special, asupra scandalului în centrul căruia s-a aflat fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş, care a demisionat după ce televiziunile româneşti au difuzat imagini cu acesta în timp ce primea un plic presupus a conţine 15.000 de euro mită, dar şi pe faptul că şeful ştirilor TVR Rodica Culcer a fost înlăturat după ce postul naţional a difuzat respectivele înregistrări.

"Filmul, aşa cum a fost el montat, reprezintă o scoatere din context a interviului, dat şi o deturnare a mesajului pe care l-am transmis în cadrul discuţiei de peste 25 de minute. Consider că acest material reprezintă o gravă deraiere de la standardele jurnalismului şi nu reprezintă punctul meu de vedere, în forma în care a fost acesta prezentat", susţine, într-un comunicat de presă remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, liderul TI-România, Victor Alistar, care apare în filmul realizat de Journeyman Pictures cu un discurs extrem de critic la adresa clasei politice româneşti, pe tema corupţiei.

În opinia acestuia, România are serioase probleme legate de corupţie, dar acestea "se structurează pe diferite paliere cu legităţi şi cauze specifice fiecăruia".

"În cadrul interviului, am arătat că cel mai mare risc pentru strategiile de combatere a corupţiei este ca acestea să fie monopolizate cu scop politic, pentru că acest fapt conduce la transformarea luptei împotriva corupţiei în instrument de luptă politică cu trei consecinţe grave: decredibilizarea oricărui efort anticorupţie, imposibilitatea construirii unui consens politic pentru un pact naţional privind priorităţile de construire a unei societăţi bazate pe integritate şi scăderea încrederii cetăţenilor în faptul că se face ceva concret în afară de propagandă", apreciază Victor Alistar în declaraţia sa.

El critică faptul că cele câteva secunde în care vorbeşte au fost scoase din context, mesajul fiind "ignorat".

"Singura frază care a fost citată a fost în mod inadmisibil şi neprofesionist scoasă din contextul răspunsului la întrebare, schimbând astfel radical sensul mesajulului care a fost transmis. Consider că acest mod de a face jurnalism este o ofensă adusă profesiei şi o intervenţie brutală şi incorectă în mesajul transmis de mine", conchide Alistar.

Acesta arată, în finalul mesajului său, că precizările cuprinse în comunicatul de presă sunt făcute în nume personal şi se referă strict la interviul pe care el l-a acordat, "fără a avea cunoştinţă de celelalte componente editoriale ale filmului în cauză".

  • Mediafax


×
Subiecte în articol: observator corupţiei