x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Filmarea secretă făcută în noaptea incendiului de la Colectiv, ascunsă până acum publicului, Guvernului și procurorilor

Filmarea secretă făcută în noaptea incendiului de la Colectiv, ascunsă până acum publicului, Guvernului și procurorilor

de Georgiana Oprea    |    24 Oct 2019   •   09:52
Filmarea secretă făcută în noaptea incendiului de la Colectiv, ascunsă până acum publicului, Guvernului și procurorilor

Libertatea a intrat în posesia unei filmări de 20 de minute și 40 de secunde realizate în noaptea incendiului de la Colectiv de unul dintre subofițerii care au însoțit primul echipaj ISU București Ilfov care a ajuns la locul dezastrului. Filmulețul a fost ascuns de superiorii subofițerului, pentru că surprindea o altă variantă decât cea comunicată publicului.

Ofițerul a decis să ofere redacției Libertatea filmulețul, la patru ani de la incendiul de la Colectiv în urma căruia au murit 64 de persoane. Cel mai mare dezastru din istoria modernă a României. Libertatea va publica filmarea la ora 10:30.

„Pentru că în imaginile filmate de Departamentul de Informare și Relații Publice al ISU se vedea altceva decât versiunea care fusese comunicată oamenilor, anume că intervenția de salvare a vieților a fost impecabilă, aceste imagini nu au fost făcute publice niciodată!”, a spus ofițerul care a oferit filmarea jurnaliștilor Libertatea.

„După ce s-a realizat ce conțin, filmările colegului meu nu au fost văzute decât de către un grup mic de ofițeri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Cioloș și nici procurorilor.”, a mai spus ofițerul.

Filmul surprinde lipsa de organizare, cât și lipsa de preocupare a salvatorilor pentru viețile tinerilor aflați în clubul Colectiv. În majoritatea cazurilor, civilii sunt cei care ajută victimele. Tot ei sunt cei care îi cară, cu mâinile goale, spre ambulanțe.

În lipsa unor tărgi, oamenii arşi sunt urcaţi pe paleţi şi duşi până la ambulanţe. Picioarele lor se bălăngăne în gol.

La minutul 7:35, colonelul Orlando Şchiopu, adjunctul inspectorului şef ISU, cedează nervos şi înjură morţii: “Lasă-i în p**a mea”!

Reacţia lui vine după ce un pompier îi spune altuia: „Te duci, luaţi pe cei morţi, fără speranţă de resuscitare şi-i aduceţi aici“.  IGSU şi ISU Bucureşti Ilfov nu au răspuns întrebărilor ziarului despre existenţa filmului şi felul în care l-au folosit.  

Jurnaliștii Libertatea l-au contactat pe Raed Arafat. Secretarul de stat a negat că ar știi de existența unei astfel de filmări.

Citeşte întreaga ştire: Filmările secrete făcute la Colectiv de pompieri și ascunse până azi publicului, Guvernului și procurorilor! ”Nu le-au luat nici măcar pulsul!”

×