x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Finanţare ciudată pentru Ziua Culturii Naţionale

Finanţare ciudată pentru Ziua Culturii Naţionale

de Cristian Anton    |    10 Ian 2017   •   16:50
Finanţare ciudată pentru Ziua Culturii Naţionale
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Guvernul va aloca 200.000 de lei pentru manifestările prilejuite de Ziua Culturii Naţionale, de pe 15 ianuarie, în urma unei proceduri de achiziţii ciudate. Practic, pe  6 ianuarie s-au alocat banii, pe 9 ianuarie a fost făcut public anunţul de selecţie, iar pe 11 ianuarie va fi semnat contractul. Procedura este una de o rapiditate record până şi pentru sistemul instituţional românesc recunoscut pentru lipsa sa de scrupule şi transparenţă.

 

Presat de reacţia publică, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a făcut ieri o serie de precizări, în care explica de ce a atribuit un contract aproape de pe o zi pe alta. „Ziua Culturii Naționale reprezintă un eveniment important, ce nu poate fi ignorat sau tratat cu indiferență. Astfel, în data de 6 ianuarie 2017, la aproximativ 36 de ore de la învestirea Guvernului și având la dispoziție un timp foarte scurt, s-a hotărât alocarea sumei de 200.000 de lei pentru finanțarea unor proiecte dedicate acestui eveniment. S-a ajuns în această situație deoarece, la momentul preluării mandatului, noua conducere a Ministerului Culturii a constatat lipsa oricăror proiecte sau evenimente prin care să fie celebrată Ziua Culturii Naționale”, arată oficialii ministerului.

 

Potrivit legii, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale sprijină material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice şi de acţiuni social-culturale dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale.

 

“Decizia publicării anunțului, fără alte detalii cu privire la criteriile de eligibilitate și selecție a proiectelor, a fost luată pentru ca cei interesați să aibă mai mult timp la dispoziție pentru pregătirea unor astfel de proiecte, urmând ca restul detaliilor să fie publicate luni, 9 ianuarie 2017 și, de asemenea, în această perioadă (6-9 ianuarie 2017) să fie realizate normele de eligibilitate și selecție a proiectelor. O altă variantă luată în calcul a fost publicarea anunțului complet luni, 9 ianuarie 2017, ceea ce ar fi însemnat ca cei interesați de o astfel de finanțare să aibă la dispoziție doar două zile pentru a depune proiectele, o sarcină imposibilă. În acest context, cele aproape trei zile în plus, respectiv vineri, sâmbătă și duminică, pot fi decisive în vederea conturării unor proiecte de către operatorii culturali, iar luni, 9 ianuarie 2017, celor interesați să li se comunice criteriile necesare a fi îndeplinite, și să se adapteze proiectele în funcție de acestea”, se arată în explicaţia ministerului. Ziua Culturii Naţionale a fost instituită pe 15 ianuarie printr-o lege din 2010, iar proiectele pentru evenimentul din acest an puteau fi depuse oricând în cursul anului 2016.  

 

Ziua Naţională a Culturii este sărbătorită în fiecare pe 15 ianuarie pentru a marca astfel ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional

×