x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Firea: Programul de reducere a riscului seismic în Capitală este un succes

Firea: Programul de reducere a riscului seismic în Capitală este un succes

17 Iul 2019   •   13:27
Firea: Programul de reducere a riscului seismic în Capitală este un succes

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că programul de reducere a riscului seismic "este un succes" şi a menţionat că stadiul lucrărilor de consolidare la blocul din strada Biserica Enei nr. 14 este de 55%, potrivit unui comunicat al Municipalităţii.

"Programul de reducere a riscului seismic în Capitală este un succes. Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic şi Compania Municipală Consolidări Bucureşti au reuşit să consolideze în ultimii doi ani mai multe clădiri decât toate administraţiile din ultimii 30 de ani. În luna iunie, a fost finalizată în timp record clădirea din strada Blănari nr. 10, în doar nouă luni. În ceea ce priveşte blocul de locuinţe din strada Biserica Enei nr. 14, consolidarea structurii de rezistenţă este avansată, stadiul fiind de peste 55%. Asigur toate cele 28 de familii că se vor întoarce în casele lor în scurt timp", a spus Firea, în contextul în care a vizitat blocul din strada Biserica Enei nr. 14.

Potrivit Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), acest bloc cu cinci etaje se află printre primele imobile incluse în programul de reducere a riscului seismic din Capitală iniţiat de primarul general, Gabriela Firea.

Imobilul a fost construit în anul 1936 şi are subsol, parter şi cinci etaje. În total, sunt peste 2.800 de metri pătraţi. Încă din anul 1993, blocul a fost inclus pe lista celor pericol public, fiind încadrat în urma expertizei tehnice în clasa I de risc seismic, precizează PMB.

Conform sursei citate, la sfârşitul anului 2018, toate cele 28 de familii care locuiau în acest bloc au acceptat lucrările de consolidare. Pe toată durata şantierului, proprietarii vor locui în apartamentele de necesitate pe care Primăria Capitalei le pune la dispoziţia bucureştenilor care intră în programul de consolidări.

Până în prezent, Compania Municipală Consolidări Bucureşti a realizat toate lucrările de desfacere a tâmplăriei şi a pardoselilor, dar şi de decopertare a tencuielii vechi. De asemenea, au fost realizate lucrările de subzidiri şi turnări ale tălpilor fundaţiei. În subsol, zilele trecute a fost turnat betonul pentru realizarea pardoselii. În paralel, sunt realizate lucrările de consolidare a pereţilor exteriori, unde au avut loc turnări de beton, dar şi a pereţilor interiori. Deja se lucrează la nivelul al doilea al imobilului. Au fost începute şi lucrările la instalaţiile sanitare. Stadiul consolidării structurii de rezistenţă este de peste 55%. Pentru această clădire, Primăria Capitalei, prin Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, a alocat aproape 7 milioane de lei, menţionează PMB.

"Programul de reducere a riscului seismic poate fi considerat un succes, având în vedere ritmul de lucru. Dacă în ultimii 30 de ani, în Capitală au fost consolidate din bani publici doar 20 de clădiri, actuala administraţie a reuşit să intervină în cazul a circa 200 de imobile în doi ani. Cele 200 de imobile sunt în proces de consolidare, punere în siguranţă, revizuire a proiectelor tehnice, reproiectare, realizarea expertizelor tehnice sau ale DALI. Primăria Capitalei şi-a propus să intervină la toate imobilele încadrate în clasa I de risc seismic până la sfârşitul anului 2020", se mai arată în comunicat. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea risc seismic program