x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Firme “portocalii” abonate la stat

Firme “portocalii” abonate la stat

de Elena Stan    |    02 Mai 2012   •   21:00
Firme “portocalii” abonate la stat

Fost consilier al lui Basescu, pe cand acesta era primar al Capitalei, Theodor Berna este cunoscut ca fiind unul dintre “regii asfaltului', la concurenta cu Dorinel Umbrarescu, Costel Casuneanu, Nelu Iordache si Dan Besciu. Theodor Berna detine 99,98% din actiunile societatii Tehnologica Radion, cunoscuta ca fiind abonata la banii statului. Majoritatea contractelor derulate de firmele lui Berna sunt incheiate cu Primaria Capitalei sau cu primariile de sector, cu administratiile judetene, precum si cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. Tehnologica Radion a fost infiintata in 1999 si avea ca obiect de activitate extractia si prepararea minereurilor feroase, insa din 2002 s-a reprofilat pe asfaltari. Tehnologica Radion a inceput sa prospere dupa ce Basescu a castigat Primaria Capitalei. Astfel, firma a ajuns in 2004 sa aiba de zece ori mai multi angajati decat in 1999, ajungand la 170, iar cifra de afaceri era de 25 de ori mai mare decat in ’99. Firma lui Berna a lucrat bine cu Primaria Capitalei si in mandatul lui Adriean Videanu. Colaborarea stransa cu Primaria Capitalei i-a pavat drumul si catre alte institutii ale statului din restul tarii.

In perioada 2008-2012, Tehnologica Radion a incheiat 35 de contracte cu statul, a caror valoare este de aproximativ 280 de milioane de lei.

Contractele incheiate cu institutiile statului au facut dintr-o firma de apartament, cu o cifra de afaceri derizorie, cum era Tehnologica Radion, o firma prospera, a carei cifra de afaceri ajunge anual la circa 250 de milioane de euro. Evolutia cunoscuta de firma Tehnologica Radion l-a transformat pe Theodor Berna un important om de afaceri, a carei avere a ajuns de la 500.000 de dolari in 1998 la peste 60 de milioane de euro acum.

Negoita, “sponsorul' lui Berna

Incepand din 2007, Tehnologica Radion a devenit firma de casa a primarului din Sectorul 3, Liviu Negoita. Acesta a atribuit prin incredintare directa firmei lui Berna mai multe contracte de asfaltare a parcarilor si a aleilor dintre blocuri, precum si lucrari de reabilitare termica. Chiar anul trecut, Tehnologica Radion a fost implicata intr-un scandal cu privire la costurile reabilitarii termice a unor blocuri din zona Campia Libertatii. Locatarii au constatat ca in loc de 1.000 de euro, cat trebuia sa plateasca initial, tariful s-a dublat. Astfel, Tehnologica Radion a dat un tun de 150 de milioane de euro prin deturnare de fonduri.

CE a constatat nereguli la licitatie

Tot pentru o licitatie organizata de Primaria Sectorului 3, pastorita de Negoita, Romania risca sa fie sanctionata de Comisia Europeana pentru incalcarea legii achizitiilor publice. Licitatia suspecta se refera la un contract de reabilitare a infrastructurii din Sectorul 3, castigat de asocierea firmelor Axela Constructii, AB Construct, Tehnologica Radion si Pro Cons XXl in 2009. Valoarea contractului este de 110 milioane de euro. Reprezentantii Romaniei au transmis la Bruxelles argumentele pentru care tara noastra nu ar trebui sa fie sanctionata in acest caz, insa, potrivit unui document oficial obtinut de Mediafax, chiar si Ministerul Afacerilor Europene are rezerve fata de aceste motivatii, sanctionarea fiind considerata iminenta.

Consiliul Concurentei cerceteaza 11 firme

Anul acesta, Consiliul Concurentei (CC) a inceput cercetarea a 11 firme privind aranjarea licitatiilor pentru intretinerea strazilor din Bucuresti, printre acestea aflandu-se Tehnologica Radion, Euro Construct Trading ’98, Delta ACM 93 etc. Cele 11 firme au castigat de-a lungul timpului mai multe contracte banoase pentru intretinerea strazilor din Capitala, constructia de autostrazi, reabilitare de drumuri nationale si deszapezire. Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a anuntat ca exista o intelegere intre companiile inspectate, de a participa cu oferte formale la sase licitatii, fara sa se concureze in mod real, contractele fiind adjudecate prin rotatie.

×