x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Floricel Achim şi Marinov Zikolov află azi dacă vor fi cercetaţi în libertate

Floricel Achim şi Marinov Zikolov află azi dacă vor fi cercetaţi în libertate

28 Mar 2009   •   00:00

Plutonierul Floricel Achim şi bulgarul Marinov Zikolov află astăzi dacă vor fi cercetaţi în continuare în arest, în dosarul furtului de informaţii secrete, de la Ministerul Apărării, informează Antena3.ro. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins la începutul lunii cererea celor doi de a fi cercetaţi în libertate.

În mod normal, în cazul unui recurs, procedura nu ar trebui să fie una de durată. Avocaţii celor doi inculpaţi au dreptul să susţină motivele pentru care cer cercetarea în stare de libertate, după care procurorii vor încerca să prezinte instanţei dovezi că e mai bine ca cei doi să rămână în arest. La final, atât Floricel Achim, cât şi Marinov Zikolov, vor avea dreptul să aducă completări la cele spuse de avocaţii lor. Şedinţa de astăzi se desfăşoară cu uşile închise. La termenul precedent magistraţii au hotărât că este mai bine ca cei doi să fie cercetaţi în stare de arest. Marinov Zikolov şi subofiţerul român Floricel Achim au fost arestaţi pentru spionaj şi trădare. Cei doi sunt acuzaţi că au manipulat informaţii de natură să pună în pericol siguranţa naţională.

Scandalul a izbucnit pe 28 februarie, când Floricel Achim şi Marinov Zikolov au fost arestaţi pentru trădare prin transmitere de secrete şi spionaj. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2002-2007, subofiţerul MApN Achim Floricel a furat informaţii despre sisteme de comunicaţii militare, frecvenţe radar sau hărţi standard NATO din calculatoarele unităţii militare unde lucra. Copia fişierele pe un memory stick pe care apoi îl preda bulgarului, în schimbul unor sume de bani. Se pare că, ulterior, informaţiile ajungeau în Ucraina.

UPDATE
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, astăzi, recursul împotriva deciziei de prelungire a mandatelor de arestare pe numele subofiţerului MApN acuzat de trădare prin transmitere de secrete, Floricel Achim, şi al bulgarului Marinov Zikolov, acuzat de spionaj. Decizia Curţii este definitivă. (V.A.)

×