x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Flutur ataca baronii graului

Flutur ataca baronii graului

de Cristian Vasilcoiu    |    17 Sep 2005   •   00:00
Flutur ataca baronii graului

Ministrul Agriculturii sustine ca este supus unor presiuni pentru ca Romania sa importe grau, in conditiile unei supraproductii pe piata interna in acest an. Declaratia a fost facuta ieri, la Craiova, chiar de catre Gheorghe Flutur.

Aflat intr-o vizita in Banie, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a facut o declaratie-soc: "Grupuri mafiote fac presiuni pentru a se aduce grau din afara".

SMECHERII. Gheorghe Flutur a explicat ca presiunile pentru importul de grau se exercita in conditiile in care Romania a obtinut, in acest an, o cantitate cu mult peste asteptari. "Romania are, in acest moment, aproape cinci milioane de tone de grau panificabil, in conditiile in care pentru productia interna noi avem nevoie de patru milioane de tone. Anumite grupuri mafiote si cercuri de interese fac presiuni, inclusiv mediatice, pentru a se da drumul la comenzi externe de grau. Stiu si cine sunt acestia - marii exploatatori din Insula Mare a Brailei, baroni din mai multe judete, care prin intermediul firmelor lor au luat 60%-70% din subventia de grau din aceste judete. Romania are suficient grau, inclusiv 1,2 milioane de tone din rezerva de anul trecut, si nu are nevoie de importuri. Anul acesta nu se va importa grau", a dat asigurari Gheorghe Flutur.

SUPRAPRODUCTIE. Demnitarul a mai explicat ca tara noastra nu a fost pregatita pentru cantitatea foarte mare de grau recoltata in acest an, ceea ce a dus la o scadere foarte mare a pretului.

"Aflati in campania electorala, anul trecut s-a cerut infiintarea a 2,5 milioane de hectare de culturi de grau, ca sa fie realizari. S-a obtinut o productie de 9 milioane de tone. Pentru consumul intern, Romania are nevoie de 4 milioane de tone, iar acum se pune problema ce facem cu celelalte 5 milioane de tone. Chiar daca au fost inundatii si o parte din aceasta productie va fi folosita pentru furaj, cel putin 63% din productie reprezinta grau panificabil. Aceasta problema nu a fost luata in seama. S-au dat 5,5 miliarde lei pentru subventia la grau. Ne-am trezit ca a scazut pretul si nu stim ce sa facem", a concluzionat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

FARA TEAMA


"Anumite cercuri de interese fac presiuni pentru a se da drumul la comenzi externe de grau. Stiu si cine sunt acestia - marii exploatatori din Insula Mare a Brailei, baroni din mai multe judete"
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii
×
Subiecte în articol: observator milioane grău flutur