x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Folosirea pistolului de către Năstase pentru tentativă de suicid, în atenţia procurorilor pentru nerespectarea regimului armelor

Folosirea pistolului de către Năstase pentru tentativă de suicid, în atenţia procurorilor pentru nerespectarea regimului armelor

de Mara Raducanu    |    21 Iun 2012   •   14:42
Folosirea pistolului de către Năstase pentru tentativă de suicid, în atenţia procurorilor pentru nerespectarea regimului armelor

Folosirea armei de catre fostul premier in alt scop decat cel de aparare este cercetata de Parchetul General. "Din informatiile mele, Parchetul General s-a sesizat si face cercetari in legatura cu nerespectarea regimului armelor si munitiile, respectiv scopul folosirii armei in afara legii', ne-au declarat surse din cadrul Directiei Arme a IGPR. De altfel, tragedia din Zambaccian a ridicat cateva semne de intrebare cu privire la detinerea armelor de catre fostul premier Adrian Nastase. Avea voie sau nu acesta sa detina arme in casa, dat fiind faptul ca in anul 2005 impotriva sa a fost inceputa urmarirea penala?

Surse din cadrul Directiei Arme au declarat pentru Jurnalul National ca dupa vechea lege a Armelor si Munitiilor nr.295/2004, fostul premier isi pierduse acest drept.Insa, modificarile legislative ulterioare cu privire la aceasta lege i-au permis lui Adrian Nastase sa-si recupeze armele pe care le predase in custodia politiei.Mai exact, in 2005, Nastase a fost obligat sa-si predea armele unui armurier, deoarece legislatia in vigoare atunci, mai precis Legea nr. 295/2004, prevedea ca nu pot detine arme persoanele invinuite sau inculpate in cauze penale pentru fapte savarsite cu intentie a caror pedeapsa are maximul special mai mare de un an.Trei ani mai tarziu, insa, legislatia s-a modificat in sensul eliminarii restrictiei pentru infractiuni cum ar fi cele economice sau de coruptie, astfel ca fostul premier si-a recuperat armele.

In 2011, legislatia privind regimul armelor si munitiilor a suferit alte doua modificari, ultima forma, in vigoare la acest moment, permitandu-i fostului premier sa detina arme.'Cand a inceput urmarirea penala impotriva lui (N.R. -Adrian Nastase) era in vigoare vechea lege a armelor 295. La momentul respectiv armele i-au fost ridicate si predate unui armurier in custodie pana la solutionarea cauzei.Intre timp, legea s-a modicat, fapta pentru care era cercetat si pentru care s-a inceput urmarirea penala nu se incadra in faptele ce presupuneau aceasta restrictie, motiv pentru care armele i-au fost inapoiatei', ne-au declarat sursele citate.

Kovesi: "Avea dreptul legal sa detina arma'
Procurorul general Codruta Kovesi a declarat astazi ca Adrian Nastase avea dreptul legal sa detina arma, precizand insa ca vor fi facute verificari legate de modul in care au fost respectate procedurile privind detinerea armelor, depozitarea lor si modul de restituire a acestora de catre Politie.Kovesi spus ca in momentul in care DNA a inceput urmarirea penala impotriva lui Nastase a fost formulata o adresa catre Politia Romana in care se solicita ridicarea armelor detinute de Adrian Nastase, in conditiile in care, potrivit legislatiei de atunci, persoanele cercetate pentru anumite infractiuni nu aveau dreptul de a detine arme.Potrivit procurorului general, in conditiile in care legislatia in acest sens s-a modificat, intre timp, Politia a decis sa ii restituie lui Nastase armele.'Se va verifica daca s-au respectat procedurile legate de modul de restituire a armelor, legate de depozitarea acestora'.

Anchetatorii vor ridica toate armele detinute de Adrian Nastase, in acest scop ieri au fost facute perchezitii inclusiv la locuinta din Cornu a fostului premier. Fostul premier PSD Adrian Nastase s-a impuscat cu un revolver Smith &Wesson, calibrul 38, informeaza Ministerul Public, precizand ca s-a dispus o expertiza balistica.

×