x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fond de solidaritate cu pensionarii, respins

Fond de solidaritate cu pensionarii, respins

de Aniela Nine    |    14 Apr 2010   •   00:00
Fond de solidaritate cu pensionarii, respins
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Senatorii au respins ieri la limită un proiect de lege care viza instituirea unui program de solidaritate pentru pensionarii cu venituri reduse.



Concret, iniţiativa legislativă prevedea ca agenţii economici care au o cifră de afaceri de peste un milion de euro anual să direcţioneze 1% din profitul obţinut către asigurările sociale, unde ar urma să constituie un fond de solidaritate cu pensionarii cu pensii mai mici decât salariul minim pe economie.

Executivul nu a susţinut acest proiect, motivând că prin obligarea agenţilor economici la plata acestei taxe de solidaritate din profitul obţinut se limitează dreptul de proprietate al acestora, că aplicarea acestor prevederi ar duce la modificarea nivelului pensiei minime garantate şi ar scădea veniturile la buget cu 88 de milioane de lei.

La vot, iniţiativa legislativă a întrunit egalitate între voturile pentru, 38, şi cele 36 împotrivă, plus două abţineri, astfel că proiectul a fost transmis ca respins Camerei Deputaţilor pentru decizia finală. Proiectul a fost iniţiat de senatorii PSD+PC Dan Voiculescu, Toma Ion şi Arcaş Viorel. Proiectul de lege a fost depus acum doi ani în Parlament, apreciindu-se că pensionarii reprezintă o categorie socială defavorizată şi, ca atare, trebuie sprijinită prin intermediul acestui fond de solidaritate.

×
Subiecte în articol: observator