x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul director de cabinet al ministrului Mariana Câmpeanu, CONDAMNATĂ la trei ani de închisoare cu executare

Fostul director de cabinet al ministrului Mariana Câmpeanu, CONDAMNATĂ la trei ani de închisoare cu executare

03 Feb 2014   •   14:36
Fostul director de cabinet al ministrului Mariana Câmpeanu, CONDAMNATĂ la trei ani de închisoare cu executare
Sursa foto: pesurse.ro

Iuliana Coruţ, fostă directoare la cabinetul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată că a luat mită pentru a frauda un concurs pentru funcţia de consilier afaceri europene la AMPOSDRU.

Iuliana Coruţ a fost condamnată la trei ani de închisoare şi patru ani interzicerea unor drepturi civile, pentru luare de mită şi un an de închisoare pentru instigare la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, scrie Agerpres. Cele două pedepse au fost contopite, urmând ca Iuliana Coruţ să execute trei ani de închisoare.

De asemenea, Paula Mănuceanu, fostă consilieră a Marianei Câmpeanu, a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru instigare la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, fals material în înscrisuri oficiale.

Alte condamnări: Simona Dumitriu (sora Iulianei Coruţ) - trei ani închisoare cu executare, Cristiana Bigan - doi ani cu suspendare, Paul Cristian Ferchedău - doi ani cu suspendare.

Instanţa a mai dispus anularea unor înscrisuri falsificate de Paul Cristian Ferchedău iar toţi inculpaţii au fost obligaţi la plata a câte 4.000 lei cheltuieli judiciare.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

În mai 2013, DNA le-a trimis în judecată pe Iuliana Coruţ, director la cabinetul ministrului Mariana Câmpeanu (la data faptelor), în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi instigare la infracţiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi Paula Mănuceanu, consilier la cabinetul ministrului Câmpeanu, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragere de înscrisuri.

Au mai fost trimişi în judecată în acest dosar şi Simona Dumitriu (sora Iulianei Coruţ), funcţionar public în cadrul unei autorităţi naţionale, Cristiana Bigan, funcţionar public în cadrul unei autorităţi naţionale, şi Paul Cristian Ferchedău (fiul Cristianei Bigan).

Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 24 octombrie 2012, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a publicat pe pagina de internet a instituţiei un anunţ pentru organizarea concursului de ocupare a funcţiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AM POSDRU) - Serviciul Evaluare Program.

La acest examen s-au înscris trei candidaţi, între care şi Paul Cristian Ferchedău.

Pe fondul organizării acestui concurs, ca urmare a intervenţiei Iulianei Coruţ, Paula Mănuceanu a făcut demersuri pentru ca Paul Cristian Ferchedău să intre în posesia subiectelor la examenul organizat de minister.

Mănuceanu a transmis prin poşta electronică Cristianei Bigan, mama candidatului Paul Cristian Ferchedău, variantele de subiecte destinate susţinerii probei scrise, deşi până la deschiderea plicului în sala de concurs, adică până în dimineaţa zilei de 6 decembrie 2012, acestea aveau caracter confidenţial.

Deşi a avut acces la subiecte, în lucrarea scrisă de concurs Paul Cristian Ferchedău a oferit o serie de răspunsuri incorecte sau incomplete.Prin urmare, după predarea lucrărilor, Paula Mănuceanu, la iniţiativa Iulianei Coruţ, a sustras din dosarul de concurs, anterior corectării, lucrarea cu răspunsurile incomplete sau incorecte şi a înlocuit-o cu o altă lucrare rescrisă de Ferchedău în biroul şi sub supravegherea sa.

În acest fel, la momentul corectării, comisia s-a pronunţat prin corectarea unui înscris plăsmuit şi astfel au fost asigurate şansele de reuşită ale lui Ferchedău.

La data de 21 decembrie 2012, Ferchedău a primit propunerea de numire în funcţia contractuală de consilier pentru probleme europene în cadrul DG AM POSDRU, mai scriu procurorii în rechizitoriu.

În schimbul intervenţiei pentru fraudarea concursului, Iuliana Coruţ a pretins de la Cristiana Bigan sume de bani, bunuri şi alte foloase.

De asemenea, la data de 12 decembrie 2012, ea a mai pretins în mod indirect, prin intermediul Simonei Dumitriu, sora sa şi colegă de serviciu cu Cristiana Bigan, remiterea foloaselor.

×