x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul director OCPI Călăraşi şi primarul din Cernica, deferiţi justiţiei de DNA

Fostul director OCPI Călăraşi şi primarul din Cernica, deferiţi justiţiei de DNA

22 Iun 2009   •   00:00

Fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi, Ion Năbârgeac, primarul comunei Cernica, Gelu Apostol şi un fost viceprimar al localităţii, au fost deferiţi justiţiei de DNA, alături de nouă persoane, în dosarul în care sunt cercetaţi pentru afaceri cu terenuri.



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciului Teritorial Bucureşti au dispus, astăzi, trimiterea în judecată a douăsprezece persoane pentru corupţie, se arată într-un comunicat al instituţiei, citat de Mediafax.

Astfel, în acest dosar vor fi judecaţi Ion Năbârgeac, fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Călăraşi, pentru luare de mită, fals intelectual şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, Vasile Zaharia, fost viceprimar al comunei Cernica, judeţul Ilfov, pentru fals material în înscrisuri oficiale şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, precum şi Gheorghe Sadoveanu, pentru dare de mită, instigare la fals intelectual şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Nicolae Constantin, recidivist, acuzat de complicitate la dare de mită, instigare la fals intelectual şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Totodată, în acest dosar sunt cercetaţi şi fostul prefect al judeţului Călăraşi, Jenel Şerban, preşedinte al Comisiei Judeţene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor - Instituţia Prefectului - judeţul Călăraşi, pentru neglijenţă în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave şi fostul subprefect al al judeţului Călăraşi Doru Eduard Clăbescu, secretar al Comisiei Judeţene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor - Instituţia Prefectului - judeţul Călăraşi, neglijenţă în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii anticorupţiei i-au deferit justiţiei şi pe Gelu Apostol, primarul comunei Cernica, judeţul Ilfov, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de omisiune a sesizării organelor judiciare precum şi Constanţa Costache, Florentina Ştefania Iordache, Aurică Constantin, Toma Gheorghe Constantin pentru uz de fals şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În ultimul rând, Sever Parici, este acuzat de încercare de a determina mărturia mincinoasă.

Potrviti procurorilor, în vara anului 2006, Ion Năbârgeac , Gheorghe Sadoveanu şi Niculae Constantin ar fi iniţiat constituirea unei asocieri în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni. Astfel, la diferite intervale de timp, în perioada martie-iulie 2007, Năbârgeac ar fi primit de la Gheorghe Sadoveanu şi Niculae Constantin 47.000 euro, în diferite tranşe, pentru ca în calitatea pe care o avea de director al OCPI Călăraşi să îşi încalce atribuţiile de serviciu, sprijinindu-i pe cei doi să devină, în mod ilegal, proprietarii unei suprafeţe de teren de 20,1648 de hectare din extravilanul comunei Fundeni, judeţul Călăraşi, teren cu o valoare ridicată, fiind situat în apropierea Autostrăzii A2.

Concret, Ion Năbârgeac ar fi emis în fals patru titluri de proprietate pe numele Gheorghe Sadoveanu, Constanţa Costache, Florentina Ştefania Iordache şi pe numele unei persoane decedate, pe care le-a înaintat spre semnare prefectului judeţului Călăraşi, Jenel Şerban şi subprefectului aceleiaşi unităţi administrativ teritoriale, Eduard Doru Clăbescu. Aceştia din urmă au semnat actele în vederea emiterii titlurilor de proprietate în formă finală, deşi nu aveau acest drept legal, aceasta fiind exclusiv atribuţia Comisiei Judeţene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor.

"În acest context, Zaharia Vasile, în luna mai 2007, a aderat la asocierea infracţională constituită de Năbârgeac Ion, Sadoveanu Gheorghe şi Constantin Niculae, iar la datele de 06 iulie 2007, 10 septembrie 2007, respectiv 08 ianuarie 2008, a falsificat şapte procese verbale de punere în posesie inserând date nereale. Prin aceste acte, inculpatul a atestat în mod nereal că Sadoveanu Gheorghe şi rude ale inculpatului Constantin Niculae – respectiv Iordache Florentina Ştefania, Costache Constanţa şi Constantin Maria, precum şi o persoană decedată sunt îndreptăţiţi la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului menţionat mai sus", se arată în comunicatul DNA.

Mai mult, în perioada octombrie - noiembrie 2007, suprafeţele de teren obţinute ilegal de inculpaţii sus-menţionaţi au fost vândute lui Aurică Constantin şi Toma Gheorghe Constantin (fii lui Constantin Nicolae) pentru a crea aparenţa dobândirii licite a acestor terenurilor. Ulterior, aceştia au vândut, la rândul lor, terenurile unor persoane fizice şi juridice, deşi cunoşteau că respectivele terenuri au fost obţinute pe baza unor acte false.

Apoi, în martie 2008, deşi a luat cunoştinţă de emiterea, de către viceprimarul Vasile Zaharia ar fi şapte procese verbale de punere în posesie false, Gelu Apostol, având atribuţii de conducere, în calitate de primar al comunei Cernica, judeţul Ilfov, a omis sesizarea de îndată a procurorului sau organelor de urmărire penală, în vederea tragerii la răspundere penală a persoanelor responsabile.

În 8 mai 2009, Sever Parici a încercat să determine o martoră, prin corupere, să dea declaraţii mincinoase, potrivit procurorilor.

Prin atribuirea terenurilor în suprafaţă totală de 20,1648 de hectare persoanelor neîndreptăţite, a fost cauzată o pagubă patrimoniului comunei Fundeni, judeţul Călăraşi, în sumă de peste 2.700.000 de lei, reprezentând echivalentul sumei de 803.225 euro, la data săvârşirii infracţiunilor – 2007.

Consiliul Local al comunei Fundeni din judeţul Călăraşi s-a constituit parte civilă în acest proces.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au pus sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de Jenel Şerban şi Eduard Doru Clăbescu.

De asemenea, pentru recuperarea sumei ce a constituit obiectul infracţiunilor de luare de mită, respectiv dare de mită s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor IonNăbârgeac, Niculae Constantin şi Gheorghe Sadoveanu.

Dosarul a fost înaintat instanţei Tribunalul Bucureşti.

"Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se arată în finalul comunicatului DNA. (V.A.)

×