x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul lider sindical Constantin Creţan va fi eliberat din închisoare

Fostul lider sindical Constantin Creţan va fi eliberat din închisoare

23 Oct 2008   •   00:00

Fostul lider sindical Constantin Creţan, încarcerat pentru subminarea puterii de stat în timpul mineriadei de la Costeşti, va fi eliberat, marţi, din închisoare, după ce o instanţă de judecată din cadrul Judecătoriei Târgu Jiu i-a aprobat o cerere depusă în acest sens.



Ileana Creţan, soţia fostului lider, a declarat că instanţa de judecată nu a făcut decât să confirme o decizie luată în cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Târgu Jiu de o comisie care a fost anterior de acord cu reducerea pedepsei acestuia de la 5 la 3 ani. Comportamentul disciplinat al acestuia şi problemele de sănătate au fost principalele motive care au dus la luarea unei asemenea decizii.

"În comisia din cadrul Penitenciarului i se aprobase de câteva săptămâni să i se reducă pedeapsa pentru că nici nu a creat probleme în timpul detenţiei şi are şi probleme de sănătate. Acum i s-a aprobat cerea şi în instanţă şi, din câte am înţeles eu, marţea viitoare, va putea fi eliberat. Avea nevoie de aşa ceva pentru că vă spun că diabetul pe care îl are i-a afectat vederea. A schimbat deja două perechi de ochelari, i-am dus de fiecare dată unii cu dioptrii tot mai mari pentru că nu mai vedea bine. În libertate se va putea trata altfel", afirmă soţia ui Creţan.

Ileana Creţan a menţionat că, sâmbătă, va merge la Penitenciar şi îşi va vizita pentru ultima dată soţul în spatele gratiilor. Aceasta a precizat că marţi, ar putea să ajungă la Târgu Jiu şi fostul lider din Valea Jiului, Miron Cozma, cel care a cerut constant anul acesta eliberarea din închisoare a lui Creţan. Cozma a venit de două ori la Târgu Jiu anul acesta şi a anunţat organizarea unor "marşuri de amploare", acţiunile de protest având loc în cele din urmă la Lupeni cu un număr extrem de redus de participanţi.

Constantin Creţan a fost arestat preventiv în data de 28 septembrie 2005, după ce instanţa supremă l-a condamnat pe el şi pe alţi trei lideri sindicali la câte cinci ani de închisoare pentru implicarea în mineriadele de la Costeşti şi Stoieneşti, din 1999. Toţi au fost acuzaţi de subminarea puterii de stat după ce au pus în mişcare mii de mineri care în 1999 au plecat de două ori spre Bucureşti pentru a se opune arestării lui Miron Cozma, care avea de executat o pedeapsă de 18 ani de închisoare.

Creţan a înfiinţat la Rovinari în perioada în care a fost în libertate o Ligă a Muncitorilor, Şomerilor şi Defavorizaţilor, ligă prin intermediul căreia a pledat mereu pentru eliberarea din închisoare a lui Miron Cozma. Fostul sindicalist a fost membru al PRM Gorj, iar în iunie 2004 fusese ales consilier judeţean pe listele acestui partid, funcţie pe care a pierdut-o după ce a fost încarcerat.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania creţan