x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul şef al FPS, Sorin Dimitriu, cercetat în stare de libertate

Fostul şef al FPS, Sorin Dimitriu, cercetat în stare de libertate

03 Apr 2012   •   13:14
Fostul şef al FPS, Sorin Dimitriu, cercetat în stare de libertate

UPDATE 21:14 - Tribunalul Bucuresti a respins propunerea DNA de arestare preventiva a presedintelui Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, Sorin Dimitriu, a consilierul acestuia, Gabriela Dumitriu si a directorul general al institutiei, Gabriel Mihut, Cei trei vor fi cercetati in stare de libertate

Potrivit procurorilor, in perioada iunie 2010 - martie 2012, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Sorin Petre Dimitriu, in asociere cu alte persoane cu functii de conducere in cadrul aceleiasi institutii, intre care Gabriel Dan Mihut si Gabriela Dumitriu, au constrans opt angajati ai institutiei, prin amenintarea cu incetarea contractului de munca, sa dea lunar o suma de bani cuprinsa intre 30 si 70 la suta din valoarea drepturilor salariale cuvenite, precum si sa semneze, lunar, un inscris intitulat "contract de sponsorizare" cu institutia, avand ca obiect aceste sume de bani.

Pana in prezent s-a stabilit ca sumele retinute nejustificat totalizeaza peste 300.000 de lei, au precizat procurorii DNA.

"In cazul a trei dintre salariatii care au solicitat plata integrala a drepturilor banesti cuvenite, conducerea CCIB a procedat la desfacerea contractelor de munca, fara a invoca un motiv plauzibil", potrivit procurorilor.

Celor trei inculpati li s-au adus la cunostinta acuzatiile, iar in 2 aprilie procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pentru 24 de ore.

Procurorii au cerut, marti, instantei Tribunalului Bucuresti arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, Sorin Dimitriu, consilierul acestuia, Gabriela Dumitriu si directorul general al institutiei, Gabriel Mihut, au fost retinuti de procurorii DNA, fiind acuzati de constituire a unui grup infractional organizat, santaj si abuz in serviciu.

Sorin Dimitriu, membru PNTCD la acea vreme, a fost presedinte al FPS si ministru al Privatizarii in primii doi ani de mandat ai presedintelui Emil Constantinescu. Dupa iesirea din viata politica, o vreme a fost raportor al Uniunii Europene pe probleme de metalurgie, specialitate unde preda cursuri la facultatea de profil a Politehnicii. Gabriel Mihut a fost si el director in FPS.

In mandatul lui Dimitriu, FPS a vandut grupului francez Lafarge conglomeratul producator de ciment Romcim, aceasta fiind una dintre cele mai contestate privatizari ale regimului Constantinescu.

Pe fondul neintelegerilor din coalitia guvernamentala a vremii respective, Sorin Dimitriu a fost inlocuit de la sefia FPS cu Radu Sarbu.

×