x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul şef al Serviciului permise auto Bacău, trimis în judecată pentru luare de mită

Fostul şef al Serviciului permise auto Bacău, trimis în judecată pentru luare de mită

05 Dec 2008   •   00:00
Fostul şef al Serviciului permise auto Bacău, trimis în judecată pentru luare de mită

Comisarul Virgil Ardeleanu a fost trimis în judecată pentru luare de mită, după ce a fost prins primind bani de la un instructor auto şi un bilet pe care figurau numele unor candidaţi la examenul pentru obţinerea permisului de conducere.



Direcţia Naţională Anticorupţie-Secţia de Combatere a Corupţiei a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a lui Virgil Ardeleanu, fost şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bacău, pentru patru infracţiuni de luare de mită şi a instructorului U.V., pentru complicitate la comiterea infracţiunii de luare de mită,
Totodată, DNA a disjuns faptele examinatorilor din cadrul SPCRPCIV Bacău, D.M.V., P.E., T.A.D. şi ale instructorilor auto B.M.Ş., P.I. şi S.A., acuzaţi şi ei de luare de mită şi trafic de influenţă, procurorii anticorupţie declinându-şi competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului Tribunalului Bacău. În cursul anului 2007, Direcţia Generală Anticorupţie-Biroul Anticorupţie (DGA) pentru judeţul Bacău declanşat o anchetă cu privire la fapte de corupţie de către lucrători din cadrul SPCRPCIV Bacău şi instructori auto, în legătură cu susţinerea probei practice din cadrul examenului pentru obţinerea permisului de conducere auto. În urma verificărilor, în 18 aprilie 2008, procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - cu participarea ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul acestei unităţi, ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, au procedat la prinderea în flagrant delict a comisarului şef Virgil Ardeleanu, acesta fiind surprins pe raza municipiului Oneşti, după ce primise suma de 2.900 de euro de la instructorul auto U.V. În momentul prinderii sale, inculpatul a prezentat procurorilor doar suma de 1.103 de lei, iar la percheziţia corporală efectuată asupra acestuia s-au găsit cei 2.900 de euro, alături de un bilet pe care figurau numele unor persoane ce urmau să susţină în acea zi examen pentru obţinerea permisului de conducere.
Comisarul şef a negat provenienţa ilicită a sumei de 2.900 euro, susţinând că s-a întâlnit cu inculpatul U.V. ca şi cu ceilalţi instructori, absolut întâmplător la o spălătorie auto, servind cu aceştia o cafea în timp ce autoturismul său era spălat, negând orice înţelegere referitoare la favorizarea unor candidaţi şi afirmând că nu a făcut acest lucru niciodată. În urma flagrantului delict s-a dispus reţinerea comisarului, pentru 24 de ore, ulterior Tribunalul Bacău dispunând punerea în libertate a acestuia şi aplicarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. În cursul urmăririi penale s-a stabilit faptul că inculpatul ar fi primit în repetate rânduri, prin intermediul unor examinatori din subordine şi instructori auto, persoane cu care acesta se afla în relaţii consolidate în timp, bazate pe încredere şi discreţie, diverse sume de bani pentru obţinerea permiselor de conducere. Întâlnirile cu aceştia erau convenite prin formule de comunicare codificate, în locuri publice aglomerate. Odată cu sumele de bani remise, inculpatul primea şi liste cu numele candidaţilor pe care le comunica subordonaţilor săi examinatori. Simpla comunicare a numelor candidaţilor echivala cu necesitatea imperativă ca aceştia să promoveze proba practică, fapt confirmat ulterior de examinatori inculpatului.
Mediafax

×
Subiecte în articol: auto romania cadrul bacau