x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul şi actualul guvernator al Deltei, urmăriţi penal

Fostul şi actualul guvernator al Deltei, urmăriţi penal

de Alexandru Nastase    |    14 Aug 2009   •   00:00
Fostul şi actualul guvernator al Deltei, urmăriţi penal

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, şi predecesorul său, Paul Cononov, sunt urmăriţi penal pentru infracţiuni de încălcare a Legii funcţionarului public. Cei doi au mânărit acum un an şi jumătate o licitaţie de trei milioane de euro. Jurnalul Naţional cere suspendarea din funcţie a guvernatorului Baboianu pe durata cercetărilor.



Inspectoratul de Poliţie al judeţului Tulcea a confirmat ieri că Paul Cononov (guvernator în perioada 2005-2008) şi Grigore Baboianu (director executiv al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în aceeaşi perioadă şi guvernator al Deltei din februarie 2009) se află sub urmărire penală din data de 30 iulie 2009. Alături de cei doi, acuzată de aceleaşi infracţiuni, este şi Cornelia Benea, şef serviciu în cadrul ARBDD. Cei trei sunt acuzaţi că nu şi-au îndeplinit atribuţiunile de serviciu, urmărirea penală întemeindu-se pe două hotărâri de instanţă, definitive şi irevocabile, pronunţate de Curtea de Apel Constanţa. Faptele celor trei sunt în formă continuată, fiind săvârşite, potrivit procurorilor tulceni, în 2006 şi, repetate, în ciuda deciziilor instanţei de judecată, şi în 2007. O societate comercială din Tulcea, aflată în relaţie contractuală cu ARBDD, s-a adresat instanţei de judecată, cerând judecătorilor să oblige Administraţia Rezervaţiei să-şi respecte îndatoririle legale. Instanţa a admis cererile formulate de SC Stuf Delta Productions, atât în 2006, cât şi în 2007, constatând că din cauza neglijenţei angajaţilor ARBDD, în relaţia contractuală dintre firmă şi instituţia publică a intrat în vigoare acordul tacit. Ulterior pronunţării celor două sentinţe, conducerea Stuf Delta a depus o plângere penală la Parchetul Tulcea, cerând identificarea angajaţilor vinovaţi de această situaţie şi pedepsirea lor. Din cercetări a reieşit că făptuitori sunt Baboianu, Cononov şi Benea, iar în 30 iulie 2009 s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul lor. Potrivit Legii funcţionarului public, Baboianu poate fi suspendat din funcţie până la soluţionarea anchetei. Asemenea fostului consilier de la Ministerul Economiei Ionel Manţog, nevoit să demisioneze pentru că avea dosar penal pentru corupţie, sau fostului ministru Teodor Atanasiu, căruia i s-a făcut plângere penală pentru abuz în serviciu. Cei doi au demisionat din funcţie.

"NU ŞTIU NIMIC, LĂSAŢI-MĂ ÎN PACE"
Grigore Baboianu susţine că nu ştie nimic despre faptul că este urmărit penal şi se plânge că funcţionarii publici nu se pot apăra împotriva abuzurilor. "Suntem nişte victime ale sistemului", a declarat ieri Baboianu, care şi-a schimbat imediat tonul când a aflat de posibila sa suspendare din funcţie. "Nu am nimic de comentat cu privire la această urmărire penală sau la posibila mea suspendare. Lăsaţi-mă în pace!" Paul Cononov s-a declarat amuzat de ştire. "Habar n-am avut! Eu nu am comis nici un abuz. Chiar mă amuză astfel de informaţii la adresa mea şi mă amuz şi când primesc citaţii", a spus Cononov.

×