x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul vicepreşedinte al Băncii Dacia Felix, Mircea Horea Hossu, încarcerat la Penitenciarul Rahova

Fostul vicepreşedinte al Băncii Dacia Felix, Mircea Horea Hossu, încarcerat la Penitenciarul Rahova

06 Feb 2009   •   00:00

Fostul vicepreşedinte al Băncii Dacia Felix, Mircea Horea Hossu, care a fost extrădat, vineri, din Franţa, va fi încarcerat la Penitenciarul Rahova.



Fostul vicepreşedinte al Băncii Dacia Felix, Mircea Horea Hossu, a fost extrădat în România, ajungând cu o cursă care a aterizat la ora 16.30, pe Aeroportul Henri Coandă.

Mircea Horia Hossu a fost adus din Franţa, în baza procedurilor de extrădare, de poliţişti de la Biroul Naţional Interpol.

Fostul vicepreşedinte al Băncii Dacia Felix, în vârstă de 54 de ani, are de executat o pedeapsă de zece ani de închisoare, fiind condamnat de magistraţii Tribunalului Bucureşti, în 12 noiembrie 2003, pentru luare de mită.

Hossu a fost dat în urmărire internaţională în 7 august 2004, fiind arestat provizoriu de autorităţile franceze în Dijon, în 11 iulie 2007.

"Conform mandatului de executare, urmăritului internaţional i s-a reţinut în sarcină faptul că în anul 1993, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului de Credit şi Risc al Centralei Banca Dacia Felix şi vicepreşedinte al acestei unităţi bancare, a pretins şi primit o sumă de bani pentru a facilita un împrumut fără garanţie în valoare de 225 de milioane de lei", se precizează într-un comunicatul al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Conform site-ului Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în perioada 29 iulie - 3 august 1993, în calitate de prim-vicepreşedinte al Băncii Dacia Felix - Filiala Cluj, şi preşedinte al Comitetului de Credit şi Risc, a pretins şi primit o mită de 20.075.000 de lei vechi pentru a facilita împrumutul.

Mircea Horea Hossu este judecat, alături de Sever Mureşan, într-un alt dosar legat de falimentul Băncii Dacia Felix, el fiind acuzat de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, gestiune frauduloasă şi abuz în serviciu.

Hossu şi Mureşan au fost arestaţi în ianuarie 1997 şi eliberaţi, în urma unor vicii de procedură, şase luni mai târziu.
Mediafax

×