x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fragmentele au căzut pe Terra sub forma unor bule de foc. Ce a creat ploaia de meteoriţi din Rusia (VIDEO)

Fragmentele au căzut pe Terra sub forma unor bule de foc. Ce a creat ploaia de meteoriţi din Rusia (VIDEO)

19 Feb 2013   •   10:43
Fragmentele au căzut pe Terra sub forma unor bule de foc. Ce a creat ploaia de meteoriţi din Rusia (VIDEO)
Sursa foto: Captura video

Ploaia de meteoriţi din Rusia a fost creată de un asteroid de mici dimensiuni, a declarat Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori.

"Evenimentul a fost creat de un asteroid de mici dimensiuni. După ultimele estimări făcute de NASA se pare că a avut dimensiunea de 17 metri şi o greutate de circa 10.000 de tone, ceea ce este destul de mult. La intrarea în atmosferă, acest mic asteroid, prin frecarea cu aerul, mai ales când a ajuns la păturile inferioare ale atmosferei terestre, a creat o undă de şoc foarte puternică. Această undă de şoc, care a fost urmată se pare de o explozie, a pricinuit stricăciunile şi rănirea oamenilor", a declarat Valentin Grigore la România TV.

Specialistul a spus că puterea distructivă a obiectului spaţial a fost destul de mare. "A fost estimată la 500 de kilotone. Bomba de la Hiroshima a avut 12 kilotone şi cea de la Nagasaki - 20 de kilotone. La 500 de kilotone puterea distructivă este extrem de mare  - de aceea s-a resimtit pe o suprafaţă aşa de mare,  200.000 km pătraţi de geamuri sparte...pagubele sunt estimate 33 de milioane de dolari. Un suflu puternic al unui astfel de corp ceresc", a mai explicat Valentin Grigore.

×