x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Francezii ne atacă din nou: Românii cerşesc, învăţă să se spele, se alfabetizează (AUDIO)

Francezii ne atacă din nou: Românii cerşesc, învăţă să se spele, se alfabetizează (AUDIO)

de Veronica Micu    |    06 Oct 2011   •   05:32
Francezii ne atacă din nou: Românii cerşesc, învăţă să se spele, se alfabetizează (AUDIO)

Romanii sunt niste cersetori nespalati care abia acum invata sa se sple sau sa citeasca. Cam asa suna ultimul atac al la adresa romanilor in emisiunea "On va s'gener" de la postul de radio francez Europe 1.

Emisiunea, difuzata in intervalul de timp 16:38 -17:00, este prezentata de Laurent Ruquier. Invitatii emisiunii au fost Yann Moix, Jean Benguigui, Christine Bravo, Claude Sarraute si Elsa Fayer. Astfel, la intrebarea moderatorului "Ce fac 85% dintre romani?", cei cinci invitati s-au lansat intr-o serie de raspunsuri defaimatoare: "cersesc", "invata sa se spele", "se alfabetizeaza".

Asculta cum au fost jigniti romanii la Europe 1


Moderatorul emisiunii si-a corectat invitatii, spunand ca, de fapt, raspunsul corect la intrebare este ca "invata limba franceza". Un raspuns care le-a dat ocazia invitatilor sa continue suita remarcilor xenofobe. Astfel, motivul pentru care romanii ar invata limba franceza este ca sa cerseasca, au spus invitatii. Unul dintre acestia a culminat apoi cu remarca potrivit careia "les roumains on a un peu ras le cul" - intr-o traducere politicoasa "de romani ne-am saturat".


Secventa se incheie cu interventia lui Christine Bravo, care reia o serie de clisee privind cetatenii romani (de pilda, folosirea minorelor de catre proxeneti in metroul parizian).

In cazul moderatorului Lurent Ruquier nu este prima data cand incurajeaza aprecierile publice defaimatoare la adresa romanilor. Tot el este cel care a tolerat in emisiunea sa "On n'est pas couché", in aprilie 2010, momentul umoristic cu salutul romanesc "S'il vous plait, Monsieur".



MAE sesizeaza autoritatile franceze

Ministerul Afacerilor Externe a luat act cu indignare de comentariile xenofobe din emisiunea "On va s' gener!", difuzata miercuri de canalul de radio francez Europe1, Ambasada Romaniei la Paris a sesizat autoritatile abilitate, iar ministrul Teodor Baconschi spune ca se simte jignit, informeaza NewsIn.

"Comentariile - care au apartinut atat moderatorului emisiunii, Laurent Ruquier, cat si invitatilor sai - dau dovada de o xenofobie evidenta, prin cliseele de factura negativa la adresa cetatenilor romani, care au fost promovate, in mod repetat, pe parcursul intregii emisiuni", apreciaza Ministerul roman de Externe.

Gestul, arata MAE, este unul condamnabil cu atat mai mult cu cat moderatorul emisiunii a facut deja obiectul unei actiuni de protest a Ambasadei Romaniei la Paris, in aprilie 2010, pentru comentariile defaimatoare din cadrul emisiunii "On n'est pas couchés!", difuzata de canalul TV France 2. Consiliul Superior al Audiovizualului din Franta a intervenit la acel moment pe langa conducerea France Télévisions semnaland derapajele, reaminteste MAE.
Referitor la emisiunea "On va s'gener!", Ambasada Romaniei la Paris s-a autosesizat imediat si a actionat pe langa institutiile abilitate - presedintele Consiliului Superior al Audiovizualului si conducerea radioului Europe 1 - pentru a condamna cu fermitate orice forma de discriminare si a solicitat luarea unor masuri imediate.

"Reiteram faptul ca MAE respinge cu fermitate orice forma de discriminare, stigmatizare colectiva si xenofobie, precum si utilizarea de mesaje cu caracter discriminatoriu la adresa cetatenilor romani. Consideram ca astfel de manifestari nu fac decat sa sustina si sa dezvolte o atitudine ostila la adresa romanilor, prin propagarea catre publicul larg a unor stereotipuri negative care se rasfrang asupra unei intregi natiuni", spune MAE in reactie la emisiunea umoristica franceza.

Referitor la promovarea acestui tip de emisiuni, ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, a declarat: "In calitate de fost ambasador al Romaniei la Paris si om care apreciaza valoarea spiritului francez, am manifestat multa deschidere fata de tot ce inseamna libertate de exprimare a mass-media, dar astfel de emisiuni, care pot fi generatoare de discriminare si acte xenofobe, vin sa nege si sa loveasca chiar in acest spirit. M-am simtit jignit si extrem de surprins in calitate de reprezentant al unei tari francofone, sa vad aceasta legatura imorala care s-a facut, pe nedrept, intre faptul ca 85% din elevii romani invata limba franceza in scoala si utilizarea acesteia intr-o etapa ulterioara, de asa-numitii 'cersetori' romani. Sa inteleg de aici ca modul exemplar prin care Romania isi onoreaza angajamentele internationale in materie de educatie, ca membra a unei tari apartinand Francofoniei, devine un subiect de umor ieftin de calitate suburbana?.Condamn orice manifestare care nu are nici valoare artistica, nici de informare si vine doar sa aduca prejudicii de imagine. Afirmatii de genul 'Les Roumains, on a un peu ras le cul!' sunt jignitoare si reprezinta o dovada a unui spirit ingust. Cu atat mai mult, ele reprezinta comentarii periculoase din partea unei institutii mass-media, care promoveaza in randul publicului sau astfel de mesaje de stigmatizare colectiva cu substrat xenofob si antieuropean, ceea ce este absolut inacceptabil".

×