x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Frankfurter Rundschau, despre „Putinescu” de la Bucureşti

Frankfurter Rundschau, despre „Putinescu” de la Bucureşti

31 Ian 2012   •   21:00

Zilele trecute, influentul cotidian german Frankfurter Rundschau a publicat un articol pe marginea pro­tes­telor declansate in Bucuresti si in tara de romanii care cer demisia presedintelui Basescu si a Guvernului Boc si organizarea neintarziata de alegeri anticipate. Purtand titlul 'Aufstand gegen PUTINESCU – revolta impotriva lui Putinescu' (cotidianul citat foloseste numele premierului rus, adaptat in ro­ma­neste, spre a se referi intr-o maniera semnificativa la personalitatea seful statului roman – n.n.), articolul subliniaza inca din sapou: 'Romanii protesteaza DISPERATI (subl. ns.) fata de pre­sedintele lor autocrat. Ei nu trebuie sa conteze pe ajutorul Uniunii Eu­ro­pene, pentru ca masurile de austeritate adoptate plac Bruxellesului'.

'Jos Basescu, jos Guvernul, alegeri anticipate': acestea sunt lo­zincile care s-au strigat in timpul protestelor ce s-au inregistrat in 41 de orase din Romania, care au un mesaj foarte clar (autoarea articolului, Mely Kiyak, are in vedere localitatile in care, la ora respectiva, au avut loc demonstratii antiprezidentiale si antiguvernamentale). 'Mai devreme decat in Ungaria, in Romania exista o democratie precara', se subliniaza in articol. 'Presedintele Traian Ba­sescu, aflat de sapte ani in fruntea tarii, si-a construit un regim prezidential atotputernic. Desi, potrivit Constitutiei, presedintele este deasupra partidelor, fostul primar al Ca­pitalei stabileste politica Guvernului pana in cele mai mici detalii.' 'Consilierii sai se comporta cum se comportau odata secretarii Comitetului Central (al PCR – n.n.): ei dau directive pe care ministrii le executa.' 'Orice initiativa legislativa mai importanta pleaca de la Palatul Prezidential (Cotroceni – n.n.), iar Basescu nu face un secret din dorinta lui de a conduce. Premierul Emil Boc aplica o zi mai tarziu tot ceea ce i-a dictat Basescu. Rolul Parlamentului este sa dea din cap la aceste initiative.

Presedintele isi pastreaza majoritatea in Parlament cu ajutorul traseistilor proveniti din partidele aflate in opozitie – PSD si PNL.' (...)
Articolul din Frankfurter Rundschau, ziar recunoscut, ca orice pu­blicatie germana, prin sobrietatea tonului si analizelor sale, nu ezita sa abordeze si subiecte delicate din viata si activitatea sefului statului roman, fapt ce dovedeste ca acestea au depasit demult granitele tarii si au ajuns in atentia presei mondiale, care nu ezita sa faca asocieri cu cazul celebru deja al fostului premier italian.

Din aceasta perspectiva, autoarea scrie: 'Cu placere, Basescu afiseaza un comportament à la Berlusconi. Cu tanara si atractiva doamna mi­nistru al Turismului, Elena Udrea, presedintele ARE O RELATIE STRANSå, despre care nimeni nu stie cu exactitate cat de stransa este. Udrea este maritata. Sotul ei se bucura de un volum mare de contracte din «casa» sotiei. Pe fiica sa, Elena, presedintele a IMPINS-O in Parlamentul European. Fratele sau, Mihai (in realitate, este vorba despre Mircea – n.n.), un om de afaceri controversat, are legaturi de cumetrie cu regele lumii interlope, Bercea Mondial.' (...) 'Protestul impotriva lui Popeye marinarul, cum i se zicea presedintelui in zilele lui bune, nu are lideri, si de aici si provine taria lui.'

In incheierea articolului, ziarul arata ca 'manifestantii nu trebuie sa spere ca Bruxellesul ii va sustine intrucat, datorita politicii sale de austeritate, autocratul de la Bucuresti este bine vazut. Abia in 2014, mandatul sau – ultimul, potrivit Cons­ti­tutiei – se va termina. Acest lucru nu va insemna sfarsitul puterii lui: porecla sa, «Putinescu» (in romana, in tex­tul articolului – n.n.), ne face sa ne temem de ceva si mai rau'. (Articol preluat de la www.cotidianul.ro)

×
Subiecte în articol: observator