x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Franks: "Să punem banii europeni la lucru". Pentru 2012 e prognozată o creştere economică de 1,8% - 2,3%

Franks: "Să punem banii europeni la lucru". Pentru 2012 e prognozată o creştere economică de 1,8% - 2,3%

de Departamentul Online    |    07 Noi 2011   •   12:10
Franks: "Să punem banii europeni la lucru". Pentru 2012 e prognozată o creştere economică de 1,8% - 2,3%

Seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarat ca a ajuns la un acord cu Guvernul privind acordul preventiv al Romaniei cu finantatorii externi. Franks a prognozat o crestere economica situata in jurul valorii de 2% in conditiile in care autoritatile din Romania vor sti sa absoarba banii europeni care le stau la dispozitie.

"Progresele au fost bune, toate criteriile de performanta au fost indeplinite. Crestere economica din 2011 va fi de 1,5%, sustinuta de exporturi si de anul agricol bun. Pentru 2012, proiectam o crestere de 1,8 – 2,3%, conditionata de o mai buna absorbtie si de redresarea cererii", a declarat Franks la sfarsitul evaluarii.

Seful misiunii FMI a avertizat insa ca: "riscul unor iesiri de capital si a deprecierii ar putea anula aceste avantaje".

Potrivit lui Franks: "Tinta de deficit a lunii septembrie a fost atinsa cu o marja lejera. Suntem pe traiectorie pentru a atinge tinta de 4,4% din PIB. Cheltuielile au fost tinute sub un control strans".

Franks a adaugat ca: "Vremea in Europa, din punct de vedere economic, nu va fi foarte buna", dar ca: "Romania intra in aceast nou val de furtuna mai bine pregatita decat a fost cu doi ani si jumatate in urma, cand valul anterior al furtunii a lovit".

Franks a declarat ca FMI este de acord cu decizia Guvernului de a avea o tinta de deficit de 1,9% in cash, in 2012, si de pana la 3% la deficitul bugetar.

"Acesta este un buget prudent, iar daca vor permite conditiile de piata, se poate avea in vedere o majorare moderata a salariilor si a pensiilor la jumatatea anului viitor", a spus Franks, adaugand insa ca autoritatile trebuie sa limiteze cheltuielile in afara bugetului si sa favorizeze investitiile cu finantare europeana.

"Sa punem banii europeni la lucru", a fost mesajul sefului misiunii FMI.

×